De klassementen zijn gemaakt in de 27e Dakar Rally. Tenzij mechanisch onheil de koplopers zondag in de slotetappe treft, winnen de Franse motorrijder Ciryl Depr�s, de Franse autocoureur St�phane Peterhansel en de Russische trucker Firdaoes Kabirov de zware woestijnrally. Alledrie hebben ruime voorsprong op hun naaste belagers.

De Nederlander Hans Bekx zal in zijn zevende Dakar persoonlijk succes boeken door voor het eerst op het podium te finishen. De DAF trucker uit Veghel bezet een veilige tweede plaats in het vrachtwagenklassement, wel ruim drie uur achter Kabirov.

Vladimir Tsjagoeine kan weliswaar een vierde achtereenvolgende eindzege in de rally vergeten, maar de Rus boekte zaterdag wel zijn vierde etappewinst bij de vrachtwagens. Hij stuurde zijn Kamaz in 2 uur en 49 minuten door de oerwoudproef van 225 kilometer tussen Tambacounda en hoofdstad Dakar in Senegal.

De Nederlander Gerard de Rooy, die de afgelopen drie dagen steeds de etappe won, bleef in de voorlaatste etappe steken op de derde plek. De 25 jarige transportondernemer uit Son had ruim dertien minuten achterstand op Tsjagoeine. Vader Jan de Rooy noteerde de vierde tijd. De Belg Hugo Duisters, die notabene de assistentietruck van het team van De Rooy bestuurt, was zelfs sneller dan zijn ‘bazen’ en werd tweede.

Bij de auto’s ging de ritzege naar de Zuid Afrikaan Giniel de Villiers. Peterhansel kwam als vijfde aan, maar behield een ruime marge van 27 minuten op de nummer twee in het klassement, zijn ploeggenoot bij Mitsubishi Luc Alphand.

Despr�s zette zaterdag even de zaken recht. De KTM rijder zag vrijdag zijn solide voorsprong in het algemeen klassement fors slinken doordat hij een tijdstraf kreeg van de organisatie. De Fransman, die na de dood van zijn ploegmaat Meoni eigenlijk geen zin meer in strijd had, gaf zaterdag toch even flink gas en won met overmacht de proef.

Hij zag zijn voorsprong in het algemeen klassement op de nummer twee, de Spanjaard Coma, groeien naar bijna 10 minuten. Dat moet zondag voldoende zijn in de korte slotproef van 31 kilometer langs het Roze Meer van Dakar.

Frans Verhoeven was wederom de beste Nederlandse motorrijder. Hij kwam als vijftiende binnen en behield de zestiende plaats in het klassement.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter