De Australische krant, ‘The Age’, berichtte onlangs dat de bedragen van de Australische regering aan de F1-race te veel vergen van de belastingbetaler.
Zo rekende men voor, dat 12 jaar geleden er 3 miljoen Australische dollar (ca. 1,9 miljoen euro) werd besteed aan de GP. Tegenwoordig is dat bedrag opgelopen naar ruim 50 miljoen AUS-Dollar, ongeveer 33 miljoen euro!

Hoewel de bezoekersaantallen in 2010 flink gegroeid waren, steeg de opbrengst niet mee. Dit bleef staan op 24 miljoen AUS-Dollar (15,8 miljoen euro), ongeveer een-derde minder vergeleken met 2006.

De politicus Craig Ingram sprak zijn zorgen uit;
Dit is abnormaal. Een slechte grap en het zou goed zijn, als de politiek beter nadenkt over hoe zij met belastinggeld omgaat!
Ik moet keihard werken om geld te vinden voor de problemen in het onderwijs, gezondheidszorg en extra hulp voor gehandicapte kinderen op scholen.
Er is zogenaamd nauwelijks geld om de infrastructuur op peil te houden, maar eventjes 49 miljoen AUS-Dollar voor een miljonairsfeestje is geen probleem???

Collega-politicus Tim Holding reageerde op de aantijgingen van Ingram, door te wijzen op het economische voordeel voor de staat Victoria en de stad Melbourne. Dit voordeel zou de gemaakte kosten waard zijn;
De race in Melbourne werd in Europa door 12,8 miljoen mensen bekeken. Dankzij de grootschalige televisie-coverage, hebben we een wereldwijde reputatie kunnen opbouwen als een geweldige plaats om te bezoeken en te wonen. In 2010 hadden wij het hoogste aantal bezoekers ooit en keken er 4,6 miljoen mensen in Australië naar de race! Met Mark Webber in zijn huidige excellente vorm, verwachten wij voor 2011 dat het een groter succes wordt.

Hoewel het niet is bevestigd, hebben de Australiërs kennelijk een betere deal gemaakt voor de komende vijf jaar.
Dit dankzij de toevoeging van Abu Dhabi op de F1-kalender. Beweerd wordt dat Bahrein een ‘exclusieve deal’ voor hun regio hebben afgesloten. Kortom, Bahrein heeft dus extra betaald om het seizoensopener te mogen houden wat Australië dus weer een korting opleverde.

Een korting, dat men goed kan gebruiken in Melbourne.