Lewis Hamilton leek de laatste tijd behoorlijk onder druk te zitten. Nico Rosberg was hem te snel af in Oostenrijk en was bovendien gebrand op winst in Engeland, daar de Finse Duitser dit jaar geen thuis Grand Prix zou hebben.

Uiterlijk bleef de donkere Brit ‘cool’, maar het steekje van Rosberg moest wel een effect gehad hebben. Hamilton kanaliseerde het in een klacht omtrent de bokalen. Wegens commerciële redenen werd de traditionele ‘gouden bokaal’ vorig jaar vervangen door een plastic prul van de sponsor.
Hamilton ging voor de winst en eiste zowat het vergulde prijs voor de winnaar weer terug. Met succes, zo bleek.
Wie ook onder druk staat, Kimi Räikkönen. De Fin lijkt steeds verder achterop te raken bij Sebastian Vettel, die desondanks de ‘Iceman’ als teamgenoot wil behouden.
Maar in de paddock wordt gefluisterd dat de van Red Bull overgekomen coureur het zo prima vindt. Vettel zou niet wachten op weer een situatie zoals vorig jaar met Daniel Ricciardo, die hem de baas was.

Diezelfde Ricciardo wordt genoemd als opvolger van Kimi, maar ook de naam van Nico Hülkenberg duikt op. Het zou voor de ‘andere Nico’ een verdiende kans zijn op een topstoeltje, ware het niet dat de internationaal gerichte Ferrari niet met twee Duitse coureurs zal rijden.

Tot slot werd zelfs Max Verstappen genoemd als vervanger van Räikkönen. Het lijkt ons wat vroeg…ook voor een op hol geslagen ‘silly season’ want Max moet de tijd krijgen. Toch zou iedereen het begrijpen als de tiener zijn kans pakt om voor het iconische team te rijden.

In de achterhoede kreeg Manor goed nieuws. Er kwam een sponsor bij…niet dat we die veel te zien krijgen tijdens een Grand Prix.

Verder zou het team niet worden vervolgd naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom Maria de Villota tijdens een rechtelijn-test. Maar de familie De Villota zou gerechtelijke stappen overwegen, omdat niet alle vragen zijn beantwoord.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden op het circuit van Silverstone:

Mercedes:
Lewis Hamilton [P1] was er erg op gebrand om ‘zijn’ Grand Prix te winnen. De Brit zal wel geschrokken zijn van de raketstart van beide Williams. Het kostte moeite en een paar flatspots, maar Hamilton gokte op de ‘undercut’ bij de pitstop voor de harde band en bleef zo Massa en teamgenoot Nico Rosberg [P2] voor op weg naar zijn derde overwinning in eigen land.

Rosberg op zijn beurt had het druk met de Williams, aangezien zijn stop niet zo goed uitkwam. Massa werd ook weggestuurd en zij-aan-zij reden ze de pitstraat uit.

Nico was liet pas van zich spreken toen het begon te regenen. De vice-kampioen van vorig jaar vloog voorbij Massa en Bottas en naderde zijn teamgenoot met rassé schreden. Doch had Rosberg geen antwoord op de slimme strategische keuze van Hamilton op het laatste moment van de race.

Red Bull:
Kvyat [P6] moest de eer hoog houden voor Red Bull, nadat Daniel Ricciardo [DNF] met een defect aan zijn powerunit moest opgeven. De Rus zei te hebben genoten van de race.

Riccardo maakte een kans op het podium, zo meende teambaas Horner. De ‘Aussie’ had dan wel eerder moeten pitten, maar met een onbetrouwbare PU heeft dat allemaal geen zin.

Ferrari:
Kimi Räikkönen[P8] lijkt niet in staat om zichzelf uit de moeras te trekken. Was de Fin nog wel sneller dan Vettel na de kwalificatie, in de race ging het weet mis. En dat terwijl de SF15T gemaakt leek voor Kimi., die overigens lange tijd vastzat achter onder andwere Hülkenberg.

De stop voor inters was logisch, doch 3 a 4 ronden te vroeg. Niet de eerste keer dat de Fin een dergelijke fout maakt.

Vettel[P3] was lange tijd onzichtbaar, maar kroop beetje bij beetje naar voren. Na een slechte start kon de viervoudige kampioen opnieuw beginnen na de herstart. Daarna was het een kwestie van constant rijden, tot het moment dat het ging regenen. In tegenstelling tot zijn teamgenoot ging Vettel op tijd naar binnen voor inters.

McLaren:
Fernando Alonso heeft eindelijk zijn WK-puntje binnen. Het zal lang geleden zijn geweest voor de Spanjaard, dat hij zo hard heeft moeten werken voor één schamel puntje.

De race van de Spanjaard begon niet best. In een poging om de twee veel te agressieve Lotussen te ontwijken ramde Alonso de auto van zijn teamgenoot Jenson Button [DNF] die daardoor meteen moest opgeven.

Aan Fernando om de eer van McLaren en Honda te verdedigen dus, en dat deed hij gewoon goed. Doch denken de Japanners nog steeds dat zij tegen het eind van het seizoen een podium kunnen pakken.

Williams:
Het team van Sir Frank Williams ging er bij de start vandoor. De FW37 was in Monaco traag als dikke bedorven stroop , maar op het geboortegrond van de oprichter ging het iets vlotjes.

Het was alleen wel jammer dat het team Valtterri Bottas [P5] achter Massa hield in de beginfase van de race, waar Bottas het momentum had en wellicht iets moois had kunnen doen. Massa had dan de Mercedessen flink kunnen ophouden.

Daarna werd Bottas losgelaten, maar de Fin was zijn begeestering al kwijtgeraakt. Ook omdat de auto minder werd van de –langzamere- rondjes achter Felipe Massa [P4]. Beiden coureurs spraken hun frustratie uit, maar wat mij betreft was het alleen Bottas die gefrustreerd mag zijn.

De Fin zou eens moeten nadenken over een stoeltje bij Ferrari.

Toro Rosso:
Max Verstappen [DNF] en Carlos Sainz jr. [DNF] hebben geen leuk weekeinde achter de rug. Verstappen maakte een foutje, schoof het grind in en kon de auto niet in zijn achteruit krijgen.

Carlos Sainz jr. verging het beter, totdat zijn powerunit er zomaar mee ophield. Het zou ons niet verbazen als Sainz jr. hetzelfde probleem had als Ricciardo.

Force India:
Sergio Perez [P9] reed achter de STR van Sainz jr. , wat hem zijn banden kostte. Daarna wachtte de Mexicaan te lang om de wisselen naar inters.
Nico Hülkenberg had ook een raketstart, want de Duitser ging van P9 naar P5 en passeerde daarbij beide Ferrari’s. Kimi Räikkönen zou vervolgens bijna de gehele middag vast zitten achter zijn Force India.

De Ferrari’s waren uiteindelijk niet te houden voor ‘Hulk’, maar een P7 is nog altijd netjes.

Lotus:
Pastor Maldonado [DNF] en Romain Grosjean [DNF] kwamen onzacht met elkaar in aanraking. Romain Grosjean wees naar Daniel Ricciaordo als de schuldige, want die zou te vroeg op zijn rem zijn gaan staan.

Pastor kon aanvankelijk doorrijden, maar werd door het team gemaand te stoppen. De schade zou anders onnodig groter zijn geworden.

Sauber:
Felipe Nasr [DNS] ging niet eens van start! De Braziliaan hoefde zelfs niet eens te douchen, want zijn versnellingsbak gaf geen sjoege. Het ding zat in zijn zesde versnelling en bleef daar ook in zitten.

Markus Ericsson [P11] leek op weg naar een WK-punt, maar kon dat op eigen kracht niet bereiken. Onder droge omstandigheden zou de McLaren-Honda van Fernando Alonso geen partij zijn geweest, maar de Zweed maakte een onzekere indruk in de regen.

Marussia:
Roberto Merhi en Will Stevens finishten op respectievelijk P12 en P13. Het gratis F1-sprookje blijft nog even voortduren voor Merhi en zowaar lijkt de Spaanse mazzelaar stukje bij beetje te groeien in de MR04. En over Fabio Leimer heeft (voorlopig) niemand het meer.

Will Stevens eindigde weer eens achter Merhi. De Brit reed op het laatste moment nog op volledig versleten inters omdat ook hij te vroeg naar binnen was gegaan. De man spinde nog in de eindfase van de Grand Prix en verloor daarbij zijn voorvleugel.