Kimi Raikkonen heeft op het circuit van Austin zijn 22e overwinning uit zijn carrière gehaald. In een bloedstollende race bleef de Fin Max Verstappen nipt voor. Verstappen werd driver of the day, de Nederlander startte als 18e. Lewis Hamilton werd derde en moet zijn kampioenschapsfeestje nog even uitstellen.

Lewis Hamilton startte de race vanaf Pole Position maar moest de leiding na de start al meteen aan Raikkonen laten. Vettel maakte het zichzelf moeilijk door in bocht 13 op het voorwiel van Daniel Ricciardo te rijden. Vettel spinde hierdoor en viel ver terug.

Na negen ronden moest Ricciardo zijn Red Bull aan de kant zette, de motor viel plots uit. Een virtual safety car was het gevolg. Hamilton besloot als enige om een pitstop te maken. Hamilton verloor een positie aan teamgenoot Bottas die hem niet lang daarna weer voorbij liet.

Hamilton vond al snel weer de aansluiting met Raikkonen die op versleten banden verder moest rijden. Hamiltom moest echter na 38 ronden een tweede pitstop maken waarna Raikkonen weer aan de leiding kwam te liggen. Ondertussen had Max Verstappen een knappe inhaalrace gereden en volgde hij het spoor van de Fin. Bottas maakte opnieuw ruimte voor Hamilton die zich weer moest terug vechten. Vettel lag op dat moment tweede, voor Hamilton zou een tweede plek genoeg zijn voor de wereldtitel.

Hamilton kwam al snel dichterbij een Raikkonen en Verstappen. Met 6 ronden te gaan lag de top 3 binnen 5 seconden. Met nog drie ronden te gaan opende Hamilton de aanval. Verstappen en Hamilton duelleerden enkele bochten zij aan zij maar de Brit kwam er niet voorbij. Even leek Hamilton er voorbij te zijn dit toch grote vreugde in de Mercedes pitbox. Hamilton schoot er echter even af en moest het gat opnieuw dicht rijden.

Ondertussen lukte het Vettel wel Bottas voorbij te steken.Vooraan veranderde de volgorde niet meer, met 1,2 voorsprong won Kimi Raikkonen de Grand Prix van de Verenigde Staten. Voor het eerst sinds 2013 wint Raikkonen weer een Grand-Prix.

Beide Renault coureurs Nico Hulkenberg en Carlos Sainz eindigden als zesde en zevende. Ocon, Magnussen, en Perez maakten de top 10 compleet.

Volgende week heeft Lewis Hamilton opnieuw een grote kans, om net zoals vorig jaar, wereldkampioen te worden.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published.