De terugkeer van de Lotus-naam was al een mooi moment voor de romantici onder de racefanaten. Zeker omdat deze naam gepaard ging met geelgroen en zwartgoud beschilderde wagens. Maar David Brabham zorgt op de valreep van 2012 voor nog wat opwinding onder de wat oudere F1-fans. Want volgens de zoon van drievoudig wereldkampioen Jack, kan de ‘Brabham-naam’ wel eens de volgende kunnen zijn die een revival maakt in de Formule 1.

Sir Jack Brabham, op dat moment reeds tweevoudig wereldkampioen, richtte het team op in 1962 en won de wereldtitel vier jaar later. Daarmee is de Australier nog altijd de enige coureur die wereldkampioen is geworden in een wagen die zijn eigen naam draagt. Een jaar later pakte het team alweer zijn tweede wereldtitel toen Denny Hulme zich tot ‘s wereld beste liet kronen.

Daarna zakte het team enigszins weg in de standings. Het succes kwam echter terug toen de jonge Bernie Ecclestone het team in de jaren ’70 overnam en samen met de innovatieve ontwerper Gordon Murray het team nieuw leven in blies. In 1980 greep kopman Nelson Piquet ondanks drie zeges net naast de wereldtitel maar in 1981 en 1983 was het wel raak. Daarna viel het team langzaam terug naar de achterhoede van het veld totdat in 1992 de stekker voorgoed uit het team werd getrokken.

Voorgoed? Misschien toch niet.

In 2009 schreef het Duitse bedrijf Formtech zich onder de Brabham-naam in voor het seizoen 2010, maar de Brabham-familie spande een rechtszaak aan en hield dat tegen. Daarmee leek de hoop vervlogen, maar volgens David Brabham, die zelf tot 30 grands prix kwam in de jaren ’90, wordt er momenteel gekeken of een terugkeer van het merk Brabham tot de mogelijkheden behoort.

Er is een mogelijkheid om de naam terug in de Formule 1 te brengen, zo zegt David in het Braziliaanse Totalrace. We zijn momenteel druk doende om uit te zoeken hoe de situatie rond de naam in elkaar zit en daar hebben wij op dit moment 98% zekerheid over. Als we er voor 100% uit zijn gaan we zien wat er mogelijk is.

Er is dus nog een lange weg te gaan, maar hoop doet leven en de intentie lijkt er te zijn. En wie weet brengt het de familie Cooper op goede ideeen. Of wellicht de nazaten van Vanwall-oprichter Tony Vandervell. En Lord Hesketh, wat doet hij momenteel?