Hij is samen met outsider Kimi Raikkonen de enig overgebleven uitdager van regerend wereldkampioen Michael Schumacher. De Colombiaan Juan Pablo Montoya heeft nog twee races om het gat van drie punten met de Ferrari legende te dichten.

Hij is de laatste acht races niet van het podium vandaan te slaan geweest. Juan Pablo Montoya is dit seizoen in elk geval de kampioen van de regelmaat. Sinds zijn verrassende zege in Monaco, na een reeks van problemen bij het team van Williams-BMW, ondergaat hij met graagte na elke race de gebruikelijke champagnedouche.

De vorige week zaterdag 28 jaar geworden Montoya verwacht ook in Indianapolis punten te scoren en zelfs op het podium te verschijnen. Zijn opdracht: in elk geval voor Schumacher eindigen, zodat hij met een kleine voorsprong of een minieme achterstand aan de laatste Grand Prix in het Japanse Suzuka kan beginnen.

Hij ziet Indianapolis als de ideale opmaat naar zijn eerste titel. Hij won immers de Indy 500 in 2000. Nadien behaalde hij ook de titel in CART Series met een in Indianapolis gevestigd team. “Ik beschouw dit als mijn thuisrace”, aldus Montoya, geboren in Bogota en het succesvolste exportproduct genoemd na coca�ne en koffie.

Hij is samen met zijn Amerikaanse echtgenote Connie woonachtig in Miami. Een import Amerikaan dus, die hoopt op massale steun van de 200.000 toeschouwers die deze race op de tribune langs The Brickyard verwacht worden. “Ik heb hier prachtige herinneringen liggen. En de atmosfeer is hier altijd geweldig met veel muziek en vlaggen. Ik hoop dat er ook Colombiaanse vlaggen te zien zijn.”

De winnaar van drie Grand Prix’ (Monza 2002, Monaco en Hockenheim dit jaar) in 48 F1 races acht zichzelf kansrijk voor de overwinning. Hij rekent op de superieure krachtbron van BMW, die uit minder dan 90 kilo aan gewicht 900 pk weet te persen. Met het langste rechte eind (1822 meter op het beroemde ovaal) in de GP cyclus, waarbij meer dan 20 seconden vol gas moet worden gereden, waarna een serie van langzame en halfsnelle bochten volgt. “Onze auto kan absoluut meestrijden voor de overwinning op de Speedway. Hier kunnen Ralf Schumacher en ik ook de constructeurstitel veilig stellen, die altijd belangrijk is geweest voor teambaas Frank Williams. In elk geval moeten we hier de bal om de wereldtitel rollende houden, want Suzuka is een circuit dat meer geschikt is voor Michael en Ferrari.”

De gedachte aan de wereldtitel zet Montoya naar zijn zeggen telkens uit zijn hoofd. Hij zegt in de persconferenties na afloop van de races steevast dat het hem gaat om overwinningen. Na zijn tweede plaats in de GP van Monza, twee weken geleden, reageerde hij echter snedig: Als je niet kunt winnen, moet je zorgen dat je tweede wordt.”

Dat impliceert dat ‘JPM’ wel degelijk aan de titel denkt. Zijn rijstijl was in het verleden soms wat roekeloos en ondoordacht. Altijd maakte hij wel een foutje. Maar na een moeilijk voorjaar heeft hij zijn kop er goed bij. Zoals op Monza, waar hij in de eerste bocht duelleerde met Michael Schumacher om de koppositie. N�t op tijd bedacht hij dat een botsing met de wereldkampioen ��n man goed zou uitkomen: Kimi Raikkonen, nummer drie in de rangschikking. Montoya hield in, voorkwam een crash en hield zijn kansen op de titel levend. “Het gaat niet alleen om winnen, het gaat ook om consistentie”, sprak hij na afloop wijze woorden, acht punten rijker.

Montoya geldt in de beperkte arbeidsmarkt van Formule 1-coureurs als ��n van de 20 coureurs die de minste trainingsijver aan de dag leggen. Maar sinds dit voorjaar heeft hij een fitness-specialist in de arm genomen. Na zijn zege op het bloedhete circuit van Hockenheim zag hij er opmerkelijk ontspannen uit – alsof hij zojuist een verkwikkend wandelingetje in het park had gemaakt – terwijl naast hem Jarno Trulli bezweet en wel bijna van zijn stokje ging.

E�n gerucht beheerst het rennerskwartier: Montoya zou weggaan bij Williams. Het is een publiek geheim dat hij in 2005 David Coulthard bij McLaren-Mercedes moet opvolgen. Maar Sir Frank Williams heeft laten doorschemeren dat hij geen trek heeft in een coureur die met zijn gedachten al bij een ander team is. Williams zou de kleurrijke Jacques Villeneuve willen terughalen en Montoya willen ontslaan van zijn verplichtingen. Maar wie zet een coureur aan de dijk die wellicht de wereldtitel binnensleept?

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter