Michael Schumacher maakte tijdens de GP van Belgi� van 1991 zijn debuut in de Formule1. Eddie Jordan gaf de Duitser een zitje bij zijn team, en het duurde niet lang voor hij naar Benetton trok. Toch zegt de altijd goedlachse Ierse teambaas dat het heel anders had kunnen uitdraaien want Michael Schumacher was niet zijn eerste keuze.

In een exclusief interview met het magazine F1 Racing heeft Jordan gezegd dat hij Stefan Johansson als vervanger wou voor de opgepakte Bertrand Gachot. Maar Michael Schumacher kon geld op tafel leggen.

“Ik koos Michael omdat hij kon betalen.”

“Wist ik dat hij zeven keer wereldkampioen zou worden? Neen.”

“Het was een keuze tussen Schumacher en Stefan Johansson, en ik zei tegen Stefan: ‘Als ik geld kan krijgen van die jongen, dan krijgt hij het zitje. Als dat niet het geval is, dan is het voor jou.’”

“Ik had liever een ervaren piloot van wie ik zeker wist dat hij de wagen aan de aankomst kon krijgen, en om eerlijk te zijn was dat Stefan.”

De Duitser had toen de steun van Mercedes Benz, maar toch was hij geen voor de handliggende keuze voor Jordan. Toch kwalificeerde Schumacher zich als zevende voor zijn eerste Grote Prijs, en moest opgeven toen er een probleem was met zijn wagen bij de start van de race.

“Ik koos Michael niet echt op basis van de sterkte van sportwagens, maar van de F3. En het Duitse F3 kampioenschap was niet echt het sterkste. Sommige mensen waren slechts middelmatig in de F3, of ze hadden goede en slechte jaren.”

Maar ondanks zijn opgave had hij toch een grote indruk nagelaten bij Flavio Briatore en Bernie Ecclestone. Die laatste zag de Duitser als een toegangsticketje tot de – tot dan – slabakkende Duitse F1 markt. Schumacher verhuisde dus bij de volgende race naar topteam Benetton. Toch heeft Eddie Jordan geen spijt van zijn beslissing.

“Mensen als ik zijn bevoorrecht om onze kost te verdienen met iets wat we graag doen. Soms zit het je mee, soms niet.”

“Hij – Ecclestone – wou niet dat iemand als Michael, die zeker voor inkomsten zou zorgen, in een team terecht kwam waar hij zich misschien zelfs niet zou kunnen kwalificeren. Duitsland was de enige markt in Europa die hij nog nooit had opengebroken.”

Het volledige interview met Jordan kan je in de F1 Racing van april lezen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter