Sir Jackie Stewart, op de foto hierboven scheurend in zijn Matra-Ford, heeft forse kritiek geuit op de FIA. Zo meent de welbespraakte drievoudig wereldkampioen dat de autosportbond beroerd wordt gemanaged en ongeorganiseerd is.

Als voorbeeld geeft Stewart de controverse die ontstond na afloop van de seizoensfinale in Brazilie. Sebastian Vettel pakte daar zijn derde wereldtitel, maar enkele dagen later was de wereld er nog steeds niet over uit of de Duitser nou wel of niet had ingehaald onder geel. Ferrari-fans hielden zich krampachtig vast aan op YouTube verschenen filmpjes en het Italiaanse team zelf stuurde een brief naar de FIA waarin het vroeg om opheldering.

Het feit dat de FIA zich niet openlijk uitsprak over de situatie vind Stewart merkwaardig. De wereld vierde feest met de nieuwe kampioen maar op donderdag wisten we nog steeds niet of hij nou wel of niet de gele vlaggen negeerde. Dat is een duidelijk voorbeeld van een slechte organisatie, zegt Sir Jackie. De FIA zelf meent nog steeds dat er geen reden was om in te grijpen: Er was destijds niets om op te reageren, zegt een woordvoerder als reactie op Stewart’s kritiek.

Het zou veel beter zijn om niet per race andere stewards aan te wijzen, aldus de inmiddels 73-jarige Schotse legende. Op zijn minst één steward zou mee moeten reizen naar iedere race. Dat zou veel duidelijker zijn. Ook met FIA-president Jean Todt is Stewart niet erg in zijn nopjes: Ik vind het opvallend hoe stil hij altijd is. Je zou denken dat een man in zijn functie veel meer aanwezig zou zijn. Hij is zeker niet dom, dus daar moet een reden voor zijn.