Het vervolg op de heisa rond Spa-Francorchamps is er alweer. Gisteren vroegen we ons af wie met de vinger gewezen kon worden voor het F1-contract tot 2010. Vandaag raakte bekend dat het heel goed kan dat het Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) zou zijn. Het bericht staat vandaag in De Standaard.

In het contract staat dat het Waals gewest de 13,9 miljoen Euro altijd moet betalen, zelfs als er geen Grote Prijs wordt georganiseerd. Bovendien wordt het bedrag van 13,9 miljoen (2005) jaarlijks ge�ndexeerd met 5% tot 17,7 miljoen in 2007. De totale kostprijs bedraagt zo de gigantische som van 108 miljoen euro.

Het gebeurt slechts sporadisch dat de Formule 1 de algemene media haalt. De laatste week kan het echter niet op: berichtgeving in alle kranten, en gisteren zelfs een reportage in Ter Zake.

Op het moment dat het contract gesloten werd (oktober 2003, red) was Marcourt nog geen regeringslid. Hij was een sterkhouder van het kabinet van vice-premier Laurette Onkelix (eveneens PS, red). Daarnaast was hij ook bestuurder bij bedrijven. Een daarvan is de SPCSF.

De Waalse krant La Libre Belgique kon het verslag van de speciale raad van bestuur van het SPCSF inkijken. Daaruit blijkt dat de toenmalige voorzitter van SPCSF Yves Bacquelaine (MR) en bestuurder Jean-Claude Marcourt (PS) de druk opvoerden om het contract goed te keuren.

Volgens Marcourt stond het Waals gewest enkel borg voor 2004. Het contract zou vervallen indien er geen garantie meer was. Hij voegde eraan toe dat alle mazen van het net gedicht waren en het contract daarom kon goedgekeurd worden.

Pittig detail: de Waalse ministers hadden recht op 30 vip-kaarten en 300 uitnodigingen voor de Formule 1 race.

Kroniek van de heisa rond de Grote Prijs van Belgi�:

21/10: Er is sprake van een GP in samenwerking met Luxemburg.

22/10: Luxemburg wijst Walloni� af.

10/11: Walloni� is verplicht te betalen.

15/11: Iedereen is onwetend over het contract.

16/11: Onder druk van Jean-Claude Marcourt?

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter