Interview afkomstig van het perskantoor van Renault F1

Vraag: Een jaar geleden had je niet ��n wedstrijd gereden voor een topteam.
Weet je nog wat toen je gedachten waren?

Alonso:

“Om heel eerlijk te zijn, ik was een beetje ongerust. Ik heb wel een jaar als testrijder gespendeerd, ben naar alle races geweest in 2002 en heb al de technische briefings meegemaakt, maar toch had ik nog twijfels.
Ik wist niet hoe ik zou presteren tegenover mijn rivalen. Ik had wel vertrouwen in mijn eigen kunnen, maar je weet nooit hoe de wagen zal zijn tot je ermee buitenkomt.
Eerlijk gezegd denk ik dat iedereen wel zijn twijfels eens heeft, dat is perfect normaal.”

Vraag: Wanneer was je dan weer zeker?

Alonso:

“Zodra de training begon in Melbourne voelde ik weer het zelfvertrouwen.
Ik voelde me vertrouwd met de wagen, deze reageerde goed op de veranderingen van de set ups.
Vanaf dat punt zette ik goede prestaties neer.
Dan moest ik me juist nog vertrouwd maken met de nieuwe regels, de bandenkeuze, enz�”

Wat voelde je bij de start van de eerste race?

Alonso:

“Niets ongewoons eigenlijk. De omstandigheden van het circuit waren moeilijk: ik ging de race starten met droogweer banden en dat op een nat circuit. Ik was aan zoveel dingen tegelijk aan het denken dat ik niet aan het moment zelf dacht.”

Vraag: Wat waren voor jou de momenten van het seizoen 2003?

Alonso:

“In vergelijking met de rest van het seizoen, ik denk dat Barcelona een belangrijke race was. Het was toen dat ik kon bewijzen dat het podium in Maleisi� niet alleen op geluk berustte.
Ik was competitief met de nieuwe Ferrari en die prestatie heeft een boost gegeven aan de moraal van het volledige team. Er is ook geen ontkomen aan dat ik Boedapest zal vergeten, voor een piloot is de eerste overwinning altijd een speciaal moment.
Ik heb juist twee moeilijke GP�s gekend, Silverstone omdat de tractiecontrole het liet afweten en Hockenheim vanwege een probleem met de banden.
Eigenlijk, de race was bijna te gemakkelijk!
Dan zou k Suzuka nog vernoemen, de R23B bewees competitief te zijn op ieder type van circuit, ik lag tweede juist achter Barrichello met een pitstop minder te doen.”

Vraag: Hoe zou je het 2003 seizoen omschrijven?

Alonso:

“Bekeken uit het standpunt van het team was het fantastisch, maar aan de andere kant was het ook heel uitdagend. Om op het level van de topteams te geraken moesten we ons 100% geven op elk gebied.
Soms konden Ferrari, Williams en McLaren ermee weg geraken om niet in topvorm te zijn op elk gebied, wij hadden die luxe niet.
Toch hebben deze inspanningen ons veel geleerd dat van pas kan komen volgend seizoen. We zijn het nu gewend om tot de limiet te pushen.”


Vraag: Hebben de banden een beslissende rol gespeeld?

Alonso:

“Zonder enige twijfel. De banden van Michelin hebben het ons toegelaten om een meer agressieve strategie te kiezen in bepaalde gevallen. De karakteristieken van de R23 waren hier ook een groot voordeel, de wagen zorgt voor minder slijtage van de banden.”

Vraag: Is je relatie met teammaat Jarno Trulli nog altijd evengoed?

Alonso:

“Ja! We kunnen nog steeds goed met elkaar opschieten. Jarno is een goede gast, hij speelt geen spelletjes en is zeer toegewijd aan het racen.
Ik heb van hem geleerd, hij beantwoordde al mijn vragen, ik ben hem veel verschuldigd.
Onze prestaties op het circuit zijn evenredig en onze goede relatie is zeker een bonus voor het team.”

Vraag: Dit jaar heb je in de schijnwerpers gestaan en kreeg je af te rekenen met de internationale pers, geruchten en politiek. Hoe ga je om met deze nieuwe eisen?

Alonso:

“De goede resultaten brachten wat extra druk met zich mee. Je leert hoe je moet beslissen om ieder woord juist te zeggen, maar dat is niet zo moeilijk.
De hoofdzaak is om snel te zijn op het circuit.”

Vraag: Neem je vakantie voor je naar Melbourne afzakt?

Alonso:

” Op dit moment heb ik nog niets gepland. Eind november beginnen de wintertesten, tot dan ben ik thuis, in Oxford.”

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter