Hij kan in ieder geval voor geen meter zingen, die nieuwe wereldkampioen. Zijn versie over de boordradio van ‘We are the champions’ was zeker niet zoals Freddy Mercury hem ooit zal hebben bedoeld. Maar dat was dan ook meteen het enige waarop we vandaag kritiek kunnen hebben. De rest van de middag deed Jenson Button alles goed.

Meer dan dat zelfs. De Brit won niet alleen de titelstrijd, hij deed dat in stijl. Hij groeide uit tot de absolute smaakmaker van de race. Ondanks de enorme druk op zijn schouders trok Button vol ten aanval. Na een belabberde kwalificatie ging de knop om bij de Brit. Hij besloot dat hij het niet op een zenuwslopende laatste race wilde laten uitdraaien.

Zeer verstandig. Want Button kan zeker wel goed racen. En dat bewees hij op Interlagos. De gevechten met Grosjean, Nakajima, Kobayashi en Buemi werden allemaal in het voordeel van Button beslist. Prachtige gevechten, met name die met Grosjean en Kobayashi. De debuterende Japanner liet zijn tanden zien, reed wild, irriteerde Button, maar de Brit bleef rustig. En dat moet je maar kunnen.

Ik dacht even terug aan twaalf maanden geleden. Toen reed wereldkampioen-wannabee Lewis Hamilton ogenschijnlijk over ijs naar zijn eerste titel. Zo nerveus en angstig kwam het destijds over. Landgenoot Button reed vandaag juist met veel lef en kalmte. En dat is knap onder zoveel druk.

Er is nogal wat kritiek op Button. ‘De zwakste kampioen ooit‘, las ik vandaag alweer ergens op het wereldwijde web. Maar toch heb ik bewondering voor hem. Want hij heeft feitelijk gewoon een geweldig sterk jaar gereden. Toen de Brawn Mercedes de beste wagen was, won hij 6 uit 7. Daarna kon hij niet meer zo hard gaan, maar bleef hij punten pakken.

Barrichello begon ineens te winnen. Vettel leek steeds sterker te worden. Webber kreeg het na al die jaren ineens op de heupen en leek even een bedreiging te gaan worden. Maar al die jongens maakten fouten. Jenson deed dat nooit. Altijd weer reed hij in de punten, behalve op Spa toen hij buiten zijn schuld in de rondte werd getikt. Voor de rest beperkte hij altijd weer de schade. Button was niet van zijn stuk te brengen en besloot zijn WK-campagne vandaag met een geweldige race. De beste race van zijn leven, zei hij zelf. Jenson Button was in 2009 simpelweg de beste van allemaal. De rest is gezeur.

Rubens Barrichello was in zijn lange loopbaan nooit een serieuze titelkandidaat. Dit jaar kwam hij redelijk dichtbij. Gisteren leek hij zichzelf een enorm plezier te doen door pole te pakken, toen Button verzoop in de waterval die voor een kwalificatie moest doorgaan. Furieus ging Rubens dan ook van start. Maar zoals wel vaker in zijn loopbaan, glipte het langzaam uit zijn handen. Na de eerste serie pitstops had hij ineens een behoorlijke achterstand op Webber en Kubica. P3 was vanaf dat moment het hoogst haalbare. Zelfs dat mocht niet zo zijn. Een langzaam leeglopende band betekende een extra pitstop en een definitieve knockout voor de kleine Braziliaan.

Het team van Brawn werd kampioen bij de constructeurs. Een prestatie van formaat in het debuutjaar. Voor de rollende camera’s van de BBC, zag ik Ross Brawn voor het eerst in al die jaren een traantje wegpinken. Zoveel had hij al gewonnen, maar deze is voor hem wel heel speciaal. Hij bedankte zo’n beetje als eerste alle mensen die eerder dit jaar op straat kwamen te staan, nadat hij het voormalige Honda team had overgenomen. Ook die mensen hebben hun aandeel gehad in dit grote succes.

Door al het WK-geweld zou je bijna vergeten dat Mark Webber vandaag een topdag had. Hij was de snelste van allemaal en werd door Felipe Massa als eerste afgevlagd. Robert Kubica verraste enigszins als tweede. Lewis Hamilton mocht voor het eerst in zijn loopbaan het Braziliaanse podium beklimmen. Een prachtig podium dus, als afsluiting van een mooie race waarin de kijker de grote winnaar was. Want er was, ook buiten de titelstrijd om, genoeg te beleven op Interlagos.

De clash tussen Trulli en Sutil was al leuk toen ze nog op de baan reden. Maar ook enkele seconden later was het leuk toen de heren een verhitte discussie voerden in het grind. De daaropvolgende Safety Car situatie luidde een echte race in. Er werd op de baan ingehaald, er werd van de baan geschoven, er werd in de pits ingehaald en er werd gestreden. Kimi Raikkonen’s Ferrari werd zelfs een seconde of twee in vuur en vlam gezet, door de benzine uit de pitslang die in Heikki Kovalainen’s wagen was blijven hangen. Spektakel genoeg dus.

Wat aan het einde van een knotsgek seizoen overblijft, is een tocht naar Abu Dhabi. Zo spannend als dat het vandaag was zal het daar echter niet worden. Dat heeft Jenson Button vandaag eigenhandig weten te voorkomen.

Vind je Button ook een terechte kampioen? Of vind je het helemaal niks? Geef je mening op de Pits!

By peter