De Oostenrijkse miljardair Dietrich Mateschitz, de allerhoogste baas van RedBull, verklaarde eerder deze week dat iedereen binnen het team zijn zegje mag doen. We mogen allemaal de waarheid vertellen. Dat is een heel belangrijk onderdeel binnen onze filosofie. In hoeverre dat zo blijft valt nog te bezien, maar voorlopig maken de diverse teamleden volop gebruik van deze filosofie en zeggen dus van alles en nog wat over elkaar.

Zo is er een niet nader genoemd teamlid dat heeft verteld dat het wel erg merkwaardig is dat Webber zo’n bombarie maakte over het afstaan van zijn voorvleugel aan Sebastian Vettel. Mark vertelde eigenlijk meteen al dat die nieuwe vleugel geen enkel verschil maakte. Hij klaagde erover dat hij geen goed gevoel had bij die vleugel. Maar toen er ineens nog maar eentje beschikbaar was, wilde Mark hem perse hebben. Dat heeft mij verbaasd, aldus de onbekende technicus in het Finse Sanomat.

Ook Sebastian Vettel heeft ineens wat te zeggen over de band met zijn teamgenoot. De onderlinge verhoudingen zouden al aangetast zijn sinds een crash in 2008, waarna Webber zou hebben gezegd: Seb fucked up. Afgelopen mei was een onhandige actie van Vettel de oorzaak van een veelbesproken crash tussen de beide RedBull rijders in Istanbul. Extra pijnlijk was het dat de twee in leidende positie lagen en dat concurrent McLaren keihard wist te profiteren door een 1-2 overwinning binnen te slepen.

Terwijl hij in de grindbak stond liet Vettel direct zijn ongenoegen blijken door herhaaldelijk op zijn voorhoofd te wijzen alsof zijn teamgenoot niet goed bij zijn hoofd zou zijn. We zijn geen vrienden en er is een bepaalde afstand, aldus Vettel in Der Spiegel. We werken samen om de auto te ontwikkelen en het team sterker te maken. Maar voor de rest is het ieder voor zich. Webber denkt dat hun verhouding nog wel verder zou kunnen verslechteren: Als we over een paar maanden samen nog steeds volop strijden voor de titel kan de sfeer wel eens heel gespannen gaan worden.

Ondertussen lijkt teambaas Christian Horner de gespannen verhoudingen iets te nuanceren. Tegen het Duitse persbureau SID ging hij nog even in op de uitspraken van Mark Webber vlak naar diens overwinning in Engeland. Ik denk zelf dat Mark wel een beetje spijt heeft van zijn uitspraken in Silverstone. Vooral omdat het afbreuk deed aan een geweldige teamprestatie. Ik denk ook niet dat hij gaat proberen om onder zijn contract voor 2011 uit te komen. Mark weet best dat hij steun krijgt vanuit het team en ik zou niet weten waar hij het beter zou kunnen krijgen als bij ons.

Tot slot nog even terug naar Dietrich Mateschitz. Gaat het team Vettel en Webber samen tot aan de finish laten strijden om de wereldtitel? Er zijn immers genoeg teams geweest in het verleden die weigerden een kopman aan te wijzen en uiteindelijk door de interne strijd buiten de prijzen grepen. Het meest recente voorbeeld daarvan is McLaren in 2007. Mij maakt het echt niet uit wie van de twee de titel pakt, aldus Mateschitz. Maar als ze samen vechten om de titel kan dat natuurlijk ook tegen ons gaan werken. Misschien dat de concurrentie daarvan kan profiteren. Ik denk dus niet dat dat erg waarschijnlijk is. Maar wie weet…