De teambaas van Red Bull, Christian Horner heeft vandaag tijdens de pers conferentie verklaard dat als de sport echt serieus de kosten wil doen dalen, het moet beginnen na te denken om klantenauto’s toe te laten.

Als je kijkt naar de kosten in de formule 1 is het hebben van vier of vijfhonderd mensen om alleen maar te kunnen deelnemen, in alle realiteit veel te veel. Nu, als je het gewoon puur bekijkt vanuit het oogpunt van de kosten dan is de meest logische manier om de kosten de kop in te drukken, de aankoop van een auto of een auto van een jaar gelden in zijn geheel. Of dat nu ingaat tegen het idee van een constructeur binnen de formule 1 is een heel ander debat. aldus de teambaas van Red Bull

Als je absoluut iets wil doen aan het prijskaartje dan is dit zonder enige twijfel de meest effectieve manier. Of dat nu het juiste is om te doen is een andere vraag. Ongetwijfeld zal er nog veel over gedebatteerd worden en als een sport moeten we toch wel ‘open-minded’ zijn tegenover dit idee.

Horner kreeg meteen van Vijay Mallya (Force India) en Monisha Kaltenborn (Sauber F1 Team) antwoord

Mallya: Wat zal er dan gebeuren met de kleinere teams die een fabriek hebben, die aan honderden mensen werk aanbieden en die echt operatieve bedrijven zijn geworden? Wij zijn compleet tegen het concept van klantenauto’s! Je kunt niet zomaar van alles afzien en gewoon een oude auto van een gevestigd team kopen en gaan racen. Ik denk dat dit indruist tegen het totale DNA van de Formule 1.

Mallay verklaarde verder dat het idee van klantenauto’s echt belachelijk is als maatregel om de kosten te doen dalen, zeker als men weet dat de eerdere pogingen van de FOTA om de kosten te doen dalen werd afgeschoten omdat de topteams ineens hun steun lieten vallen.

Kaltenborn deelt de mening van Mallya: Sauber is al 40 jaar in de motorsport actief en onze kernactiviteit is nu eenmaal altijd geweest het maken van racewagens in verschillende series, wij zijn dus absoluut gekant tegen het idee van klantenauto’s, dan ben ruïneer je gewoon je eigen business.

Enkele dagen geleden konden jullie al een artikel lezen over klantenauto’s geschreven door collega Franky Rein