Het nieuwe seizoen zou de kaarten grondig door elkaar schudden. Daar ging de combinatie van compleet nieuwe wagens, de terugkeer van slicks en KERS voor zorgen. Een dag na de eerste Grand Prix moeten we zeggen dat het F1 wereldje totaal op z’n kop werd gezet.

Vijftien maanden geleden begon Ross Brawn aan een nieuwe uitdaging bij Honda. Na één blik op de veredelde winkelkar die de RA108 was moet het duidelijk zijn geweest: met deze wagen wordt het niets. Het team verlegde hun focus naar 2009, zonder te weten wat voor een drama er voor de deur stond.

Drie weken, meer heeft het niet gescheeld of de wereld had nooit geweten wat voor een prachtbak ze in Brackley gebouwd hadden voor dit seizoen. Drie weken geleden spraken we voor het eerst over BrawnGP. Drie weken geleden werd de wagen voor het eerst getest en drie weken geleden was het meteen duidelijk dat de andere teams nog een pak werk voor de boeg hebben.

Een waar sprookje

BrawnGP was absoluut dominant in Melbourne. Jenson Button en Rubens Barrichello namen met een ongelofelijk gemak de eerste twee startplaatsen in. De Brit reed van start tot finish aan de leiding en werd op geen enkel moment echt bedreigd.

De rampzalige start van Barrichello maakt meteen duidelijk hoe sterk BrawnGP er wel niet voorstaat. De Braziliaan reed op een bepaald moment rond op de tiende positie maar wist zich, met het nodige geluk, naar de tweede plaats te vechten.

Het moet een zeer moeilijke maandagmorgen zijn geweest op het hoofdkwartier van Honda. De wagengigant stapte uit de Formule 1 omdat de kosten voor het falende F1 programma te hoog waren opgelopen. Wat ze door hun vingers lieten glippen was puur marketing goud.

Snel zijn is soms alles, maar soms ook niks

Een paar kilometer verder hebben ze er bij Toyota een uiterst aangename maandagmorgen opzitten. Hun F1 team legde beslag op de derde en vijfde plek, ondanks het feit dat de beide wagens uit de pits vertrokken.

Trulli werd na de race ver achteruit gezet, maar het team heeft duidelijk de snelheid om mee vooraan te vechten. Na zeven lange jaren en ontiegelijk veel geld werd dat stilletjes tijd. Maar kunnen ze ook tot het eind van het seizoen mee met de besten?

Williams rijdt rond met dezelfde Toyotamotor. Nico Rosberg was razendsnel tijdens de drie vrije trainingen, maar van zodra dat het er om spande moest hij de rol lossen. Hij zou als zevende over de streep komen. Met een lege tank en over één ronde is de wagen snel, maar een race duurt net iets langer.

De wereld op z’n kop

De hoofdrolspelers van vorig jaar moesten tevreden zijn met een veredelde figurantenrol. Ferrari stond, zoals gewoonlijk tijdens een eerste race, nergens. McLaren zag Heikki Kovalainen al na één ronde terug in de pits. Lewis Hamilton was onzichtbaar, tot hij plots voor een podiumplaats reed.

Dat is een enorme verdienste in zo’n slechte wagen. Hamilton toonde zich een waar kampioen. Tijdens de eerste helft van de race kwam de McLaren niet in beeld, maar dankzij inzet, kunnen, geluk en dosering sleepte de Brit een mooi podium uit de brand. Achteraf mocht hij wel een aantal handjes schudden van piloten die hun wagen aan de kant hadden gezet.

Het staat in scherp contrast met Ferrari dat met een snellere wagen enkel een dubbele DNF kon behalen. Het team is verrast dat het zo ver achterstaat op de rest. Het moet een seconde goed maken op BrawnGP om te kunnen strijden voor de winst.

Dankzij het protest van Williams wordt de uitdaging voor Ferrari waarschijnlijk nog groter. Volgens het Britse team is de vleugel van de Italianen te flexibel. Als de FIA Williams gelijk geeft dan zitten ze in Maranello pas goed in de problemen.

Niet iedereen beleefde een droomstart

Sebastian Vettel en Robert Kubica reden mooi op twee en drie toen Vettel een fout maakte. Hij wou z’n plaats absoluut niet kwijt. Kubica rook z’n kans en wou die tweede plaats absoluut voor zich. De twee raakten elkaar en lagen beide uit de race. Vettel kreeg bovendien nog eens tien strafplaatsen voor Maleisië.

Vraag: Als alle regelaanpassingen draaide om het racen te stimuleren. Als Bernie z’n medaille-idee absoluut wou doorvoeren om het racen te stimuleren. Waarom wordt het eerste beste gevecht dat slecht afloopt dan bestraf met tien strafplaatsen?

Nu er tijdens het seizoen niet meer getest mag worden hebben de teams die achterliggen een enorme berg werk voor de boeg. Het zal BrawnGP, Red Bull, BMW en Toyota een zorg wezen. Zij gaan met enorm veel zelfvertrouwen naar Maleisïe.

Toen de champagne op en het feestgedruis in Melbourne verstomd was kwam BrawnGP met een mededeling naar buiten. 270 Werknemers verliezen er hun baan. Voor hen is het sprookje al ten einde.

By peter