Hoe zou het zijn met Jacques Villeneuve ? Na twee maanden stilte werd er niets meer van hem gehoord. De 32-jarige wereldkampioen van 1997 heeft vandaag een persconferentie gegeven over zijn kansen in de Formule 1. En de kans dat hij terugkeert�

De Canadees vertelde dat hij zo goed als geen kans maakt op een stoeltje in 2004. Na zijn ontslag na de Grand Prix van USA eind september werd hij oneervol ontslagen bij zijn toenmalige team BAR. Tijdens de Grand Prix van Japan werd hij vervangen door de Japanner Takuma Sato, die met zijn bolide op een zesde plaats eindigde.
Sindsdien bleef het stil rond Villeneuve.

Vanmiddag beschuldigde Villeneuve in Zwitserland zijn teambaas van de laatste twee seizoenen David Richards, zonder hem concreet te noemen, van het vernietigen van zijn carri�re.

“Door hem,” zegt Villeneuve, “zijn de kansen dat ik terugkeer naar de Formule 1 miniem geworden.”

“Vorig jaar probeerde er iemand in de paddock alles wat ik ooit bereikt heb te vernietigen, vertellend dat ik onmogelijk was om mee samen te werken,” vertelde Villeneuve verontwaardigd. “En iedereen geloofde het dan nog. Zelfs Bernie (Ecclestone), hij geloofde het want hij bleef me maar vertellen om een ander team te zoeken.”

 

“Er was niets dat ik kon doen, het lag niet meer in mijn handen. Ik kreeg een erg bescheiden aanbieding van BAR, maar het was zo beledigend. Er kwam zelfs geen geld aan de pas. Wij deden een tegenaanbod, maar hebben nooit antwoord gekregen.”

Zou hij dan in 2005 naar Williams kunnen terugkeren, nu het nieuws over de transfer van Juan Pablo Montoya bekend is ? Daar gelooft de Canadees niet echt in. Volgens hem is dat niet eens een optie.

“Ik denk niet dat Williams mij terug wil. Tenzij ik in een topwagen aan de slag kan zie ik mijzelf geen Formule 1 meer rijden. Als er geen mogelijkheden zijn in 2004 waarom zou ik dan terugkeren in 2005 ? Ik sluit het niet uit maar ik ga er ook niet heel hard voor werken alsof dat het enige doel is.”

Ook sluit hij uit dat hij de Japanse Grand Prix niet heeft gereden door enige druk of aanbiedingen van de kant van Honda. Hij benadrukte dat het zijn beslissing was en niet die van BAR of van Honda.

“Iedereen wist al dat Takuma (Sato) voor het team zou rijden volgend seizoen, en indien ze het mij reeds in mei hadden verteld had ik het aanvaard � maar dat deden ze niet,” vertelde hij. “Waarom zou ik dan in Japan mijn leven gaan wagen voor zoiets ?”

 

“Ik zal de Formule 1-paddock niet missen. Ik zal het racen missen � hoewel ik misschien in een andere raceklasse aan de slag kan gaan.”

Villeneuve reed 132 Grand Prix� tussen 1996 en 2003. Van die 132 reed hij er 20 op koppositie, won hij er 11, behaalde 23 podiums en 13 pole-posities. Hij werd wereldkampioen in 1997 en tweede in het kampioenschap in 1996. Of je nu pro of contra bent, Villeneuve zal gemist worden in de Formule 1. En niet alleen om zijn laat-maar-waaien-mentaliteit�

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter