Het seizoen is net afgelopen en pas in maart staat de eerste race weer op het programma. Natuurlijk kun je je hier op de site en op het forum de hele winter bezig houden met de Formule 1. Je kunt ook zelf racen met de game F1 2015, of in een kart of auto een echte race rijden. Toch weet elke Formule 1-fan dat er niets boven een echte auto uit de koningsklasse gaat. Daarom dromen wij weg bij de vraag: is het mogelijk een tweedehands F1-wagen te kopen? Om er maar vast op vooruit te lopen: jazeker, maar breng wel een dikke portemonnee mee.

Koop en onderhoud

Als koper van een tweedehands auto moet je er altijd rekening mee houden dat onderhoud en eventuele reparaties geld gaan kosten. Toch kun je op tweedehands auto-sites soms uitstekende voertuigen vinden waar je zonder extra investeringen zo in weg rijdt, bijvoorbeeld bij Autoscout24. Ook voor oud-Formule 1-wagens bestaan er dergelijke sites, bijvoorbeeld F1-sales en retro race cars. Er is één groot verschil: bij tweedehands F1-wagens moet je ervan uitgaan dat het onderhoud van de auto minstens zoveel gaat kosten als de aanschaf ervan.

Geld als water

F1-auto´s hebben geen contactsleutel. De banden moeten warm zijn voor je ermee kunt racen. Er is een waslijst aan voorbereidingen vereist, waarvoor je je eigen team monteurs nodig hebt. Zodra je een F1-wagen bezit, begint het geld uitgeven dus pas echt. Je race-auto is als een boot: je moet hem onderhouden, hij moet zorgvuldig worden opgeslagen en je moet hem van A naar B transporteren. En als je bolide dan eenmaal op het circuit staat en de wagen er klaar voor is, ben je dat zelf dan ook? F1-auto´s zijn extreem moeilijk te besturen. Hoogstwaarschijnlijk slaat de motor af, of spin je in de eerste bocht. Je kunt investeren in een race-cursus, maar dat betekent dan nog meer geld uitgeven.

Race-geschiedenis

Het mooie van een tweedehands F1-wagen is wel dat je een stuk race-geschiedenis in huis haalt. Van iedere auto is bekend wie er wanneer in heeft gereden en zo kun je de bolide van jouw favoriete coureur tot je eigendom maken. Alleen al het doornemen van de lijst met auto´s doet je wegdromen en terugdenken aan races uit het verleden. Een fantastisch voorbeeld: deze 1979 Shadow DN9 uit het eerste seizoen van Jan Lammers bijvoorbeeld. Waarschijnlijk is het daadwerkelijk kopen van een F1-wagen te prijzig voor de meeste van ons liefhebbers. Maar de tweedehands auto-sites met racewagens zijn wel een mooie manier om de racevrije winter door te komen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter