Voor de eerste keer in de geschiedenis van het wereldkampioenschap Formule 1 wordt in Brazili�, op het spectaculaire circuit van Interlagos, het seizoen afgesloten. Bas Leinders werkte er zijn twee laatste vrije trainingen van 2004 af. De ideale gelegenheid om een balans op te maken van zijn eerste volledige campagne op het allerhoogste niveau in de autosport…

Zoals alle circuits met persoonlijkheid, vergt Interlagos een flinke dosis ervaring. Vandaar het belang voor Bas om vrijdag zoveel mogelijk rondjes te rijden. Die bagage kan in de toekomst alleen maar nuttig zijn. Helaas, vrijdagmorgen kreeg de Belgische piloot van het Minardi Cosworth team amper de gelegenheid kennis te maken met het Braziliaanse circuit. Een probleem met de hydraulica vereiste immers een langdurige interventie van de mecaniciens van het Italiaanse team.

“Al in mijn installatieronde dook het probleem op,” vertelt Bas. “Ik had geen andere keuze dan de wagen terug naar de pits te sturen. Daar werd alles in het werk gesteld om de wagen klaar te krijgen voor de tweede sessie, deze namiddag. Omdat de herstelling iets meer tijd in beslag nam dan gepland, miste ik ook de eerste minuten van de tweede sessie. Jammer…”

 

In totaal reed Leinders slechts een tiental rondjes op Interlagos, waarvan 6 tegen de chrono. In die context was het natuurlijk niet mogelijk om een snelle chrono op de tabellen te zetten, temeer omdat de brandstoftank van de Minardi goed gevuld was. Maar, het is geweten dat grote piloten ook in moeilijke momenten van zich laten spreken…

“In mijn 4de ronde was ik op weg naar een supertijd, wellicht in de buurt van 1’14″0,” gaat Bas verder. “Maar, in de laatste bocht, stuitte ik op Timo Glock en daar verloor ik twee volle seconden! Echt jammer, want ik was op weg om mijn sterke prestatie van Suzuka te herhalen. Maar goed, het kan niet altijd prijs zijn…”

Als kleine troost voor Bas waren er de felicitaties van de teambazen van Minardi voor de kwaliteit van het geleverde werk, ondanks de problemen.

“Teammanager Massimo Rivola kwam me opzoeken en vertelde me dat ik op mijn best was, toen alles tegen zat. Dat deed me enorm veel plezier…”

 

Met deze nogal korte prestatie is Bas Leinders aan het einde van zijn contract gekomen als 3de piloot van Minardi in het wereldkampioenschap Formule 1 2004. Tijd om een balans op te maken. De Belgische piloot is alvast positief…

“Ik ben heel tevreden dat ik dit heb kunnen meemaken met Minardi. Hoewel de vrije trainingen in Brazili� heel stroef verliepen, heb ik in de loop van het seizoen heel weinig technische problemen gekend. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om Paul Stoddart en iedereen van het team te bedanken voor het feit dat ze het spel meegespeeld hebben met mij. Tijdens de tweede helft van het seizoen, toen ik voldoende ervaring had om het onderste uit mijn wagen te halen, waren de chrono’s vaak heel goed. Bovendien werd mijn technische bijdrage om een ideale set-up te vinden unaniem gewaardeerd. Ook positief is de vaststelling dat ik mijn beste vrije trainingen reed wanneer de omstandigheden heel moeilijk waren, zoals in Japan, bij voorbeeld…”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter