De FIA heeft maatregelen getroffen tegen de afstelling van de engine-mapping zoals Red Bull Racing die in Duitsland hanteerde. De Oostenrijkse renstal toomde het koppel van de motor in, om meer grip te hebben bij het uitacceleren van langzame bochten.

Onze ‘favoriete autosportadviseur‘ had daar geen goed woord over. Als iets groen is kan je het niet plotseling blauw maken. Nergens in de reglementen staat dat je de regels niet in je voordeel mag toepassen.

Marko liet zich tevens laatdunkend uit over het gedrag van de andere teams. Steeds weer kaarten ze dit soort dingen aan, dan heb ik het over onze concurrenten. Maar als we het in de Technische Werkgroep op maandag dan professioneel en objectief kunnen behandelen trekt niemand zijn mond open.

Echter vergeet Helmut Marko dat de FIA nog altijd eventuele gaten in het reglement kan en mag dichten. Immers zou het hek van de dam zijn, indien zij de manier van ‘engine-mapping‘ door RBR zou toelaten. En het verhaal van de ‘engine-mapping‘ is toch echt door een gedelegeerde van de FIA ontdekt!

De FIA heeft de passage over de verdeling van koppel dus aangepast, verduidelijkt én verscherpt. De nieuwe versie beperkt teams in hoeveel het koppel af mag wijken van de stand van het gaspedaal, zo meldt Autosport.

De renstallen moeten één engine map [gebruikt in een van de eerste vier Grands Prix] aandragen als referentiekader en goed laten keuren door de federatie. Het koppel boven 6.000 toeren per minuut mag dan maximaal twee procent van het referentiekader afwijken.