De inmiddels beruchte haaienvin zou in 2018 nog wel eens kunnen blijven bestaan. Eerder dit jaar meldde de autosportbond FIA dat de verlengde motorkap, waarmee de Formule 1 auto’s dit jaar uitgerust zijn, verboden zou worden. Maar volgens de laatste geruchten komt men daarvan terug.

De kritiek was niet van de lucht toen eerder dit jaar de haaienvin terugkeerde op de Formule 1 wagens. Het aerodynamische object was vanaf 2011 al niet meer te zien op de Formule 1 wagens, maar met de komst van de nieuwe aerodynamische reglementen begin dit jaar waren ze plots terug op de wagens. Ineens verscheen ook de zogenaamde T-wing, en de missie van de FIA om de Formule 1 wagens weer mooi te maken was volgens velen mislukt. Wat volgde was een verbod op zowel de T-wing als de haaienvin vanaf het seizoen 2018.

Echter, in een bijeenkomst tussen de teams en de FIA deze week is besproken om wellicht toch de haaienvin op de wagens te houden. De teams zouden bij de FIA hebben aangegeven dat er zonder de haaienvin te weinig ruimte overblijft om sponsorlogo’s te plaatsen. Sinds Mei van dit jaar is het namelijk voor de teams ook verplicht om de startnummers en/of coureursnamen duidelijk te vermelden op de wagens, hiervoor maken de teams dankbaar gebruik van de haaienvin.

Het verbod op de T-wing blijft vooralsnog wel van kracht. Ook heeft de FIA met de teams gesproken over een eventueel verbod op de zogenaamde ‘Monkey Seats’. Volgens de FIA zijn sommige teams bezig om het kleine vleugeltje onder de achtervleugel te blazen met uitlaatgassen, zoals Red Bull aan het begin van dit decennium deed met haar diffusor. Dit levert extra downforce op, en de FIA wil een wapenwedloop tussen de teams op dit gebied voorkomen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.