Romain Grosjean heeft gezegd dat hij niet klaar was om te racen in de Formule 1 toen hij in 2009 zijn debuut maakte bij Renault.

Grosjean was dat jaar in gevecht voor de GP2 titel, maar Renault promoveerde hem tot F1-coureur halfweg dat seizoen om de tegenvallende Nelson Piquet Jr. te vervangen.

Met tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso aan zijn zijde was de druk groot voor de Fransman en zijn prestaties gedurende dat jaar waren niet bepaald goed te noemen. Ook dat jaar veroorzaakte hij al enkele ongevallen, zoals in Spa, waarbij hij uiteindelijk kampioen Jenson Button en onder meer ook Lewis Hamilton uit de race kegelde.

Grosjean scoorde geen punten dat jaar, maar was verwacht toch terug te keren voor Renault in 2010, al stak het crashgate schandaal van 2008 daar een stokje voor.

Mij werd gezegd dat ik in 2009 zeven GP’s had om puur ervaring op te doen en dat ik in 2010 dan er vol voor kon gaan. Uiteindelijk was het te vroeg voor mij om de F1 te betreden. Tegenwoordig zijn rijders klaar op 17-jarige leeftijd voor de F1. Ik was niet klaar op mijn 23 ste.

Een ander nadeel was dat ik gemanaged werd door Falvio Briatore dat jaar. Niet veel later werd hij verbannen van de sport vanwege de crashgate van 2008. Ik was een onderdeel van het team onder zijn bewind en dus moest ook ik mijn koffers pakken zodat Renault een nieuwe start kon maken. Ik moest een poging doen om terug te keren.

Grosjean maakte uiteindelijk zijn comeback in 2012, maar ondanks dat zijn snelheid redelijk goed zat, maakte de Fransman een slechte naam met talloze crashes tijdens de eerste ronde. In Spa werd het zo erg dat hij voor één race verbannen werd, waarna zijn carrière opnieuw onzeker leek. Daarop riep Grosjean professionele hulp in.

Ik ben beginnen werken met een psycholoog vanaf Spa-Francorchamps in 2012. Een hele goeie, wie al talloze topatleten heeft geholpen in zijn carrière. Het was interessant om te ervaren hoe je bepaalde zaken kunt en moet begrijpen, hoe je dingen kunt loslaten die gebeurd zijn en hoe je je bepaalde zaken kan realiseren voor je ze beleeft.

Ze heeft er voor gezorgd dat ik geduldiger ben geworden. Ze liet me begrijpen waarom ik op bepaalde momenten de juiste of foute beslissing had genomen. Mijn vaderschap heeft me ook al wat wijsheden bijgebracht die nuttig zijn binnen de F1. Een vader zijn geeft me meer zelfvertrouwen en maakt me rustiger. Het is een fantastisch gevoel.