De World Motor Sport Council (WMSC) houdt vast aan het voornemen om vanaf 2013 de 1,6 liter viercilinder turbomotoren in de Formule 1 te (her)introduceren. Op een recente vergadering werd de eerder overeengekomen motorformule bekrachtigd. Vreemd genoeg heeft de FIA een deur opengelaten voor de tegenstanders van deze nieuwe formule, om de invoer van de formule (eventueel) uit te stellen.

Een dergelijke stemming zou worden gehouden door de WMSC, maar alleen als F1 ‘belanghebbenden’ [de teams en motorfabrikanten] expliciet hierom verzoeken.

De WMSC houdt op 30 juni een laatste laatste overleg met deze ‘belanghebbenden’ om het tijdstip van de definitieve introductie vast te leggen. Bij een vergadering werd de in december 2010 reeds overeengekomen motorformule bekrachtigd door de FIA. Enige druk werd wel door FIA-president Jean Todt uitgeoefend, omdat hij pas afziet van de turbomotor als de teams [FOTA] zelf met een aannemelijk tegenbod komen.

Verder zou de hoogte van de neuzen beperkt worden, het aantal versnellingsbakken nog verder worden gelimiteerd om de kosten te drukken en mogen auto’s voortaan niet minder dan 660 kilogram wegen.

Alle voorgenomen veranderingen op een rij;

Motoren zullen worden beperkt tot vier cilinders, 1.6 liter met hogedruk benzine-injectie tot 500 bar, met een maximum van 12.000 toeren per minuut, met uitgebreide energie-beheer en de terugwinning van energie systemen (oftewel KERS), als gevolg van de beslissing van de WMSC in december 2010.

De aerodynamische regels blijven gebaseerd volgens 2011 regels, waarbij kleine wijzigingen zijn toegestaan om de aerodynamische efficiëntie te verbeteren. Samen met nieuwe motorenformule zal dit zorgen voor een vermindering van 35 procent qua brandstofverbruik.

De hoogte van de neus zal worden beperkt, wat moet leiden tot meer veiligheid in het geval van een “T-bone stijl” ongeluk. Dat is een ongeluk waarbij een auto haaks [in de flank] wordt geraakt door de ander.

Een beperking van de transmissies (overbrengingsverhoudingen, aantal versnellingsbakken) om kosten te verlagen.

Het totale gewicht van de auto mag niet minder dan 660 kg zijn. Onduidelijk is of dit inclusief coureur is of niet.

Wordt de F1 om zeep geholpen? Discussieer mee op het forum!