Dankzij een dispuut tussen de FOTA en de Indiase belastingsdienst komt de Grand Prix van India op losse schroeven te staan. De Indiase autoriteiten claimen namelijk hun deel van de inkomsten van de 12 teams. De teambazen worden daar zelfs persoonlijk voor aansprakelijk gesteld. Ook over de rijderssalarissen wordt gediscussieerd. India claimt namelijk dat ‘n significant deel van deze inkomsten op hun grondgebied verdient wordt, en meent daarom recht te hebben op ‘n stukje inkomsten- en loonbelasting.

Nu hebben de teams wel vaker te maken met politieke kwesties, maar dat gaat normaliter niet over belastingzaken. Het is een serieuze zaak, aldus FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh. Onder de teams heerst grote bezorgdheid. Die zal weggenomen moeten worden. De teams willen zekerheid voordat ze naar India afreizen.

Toch heeft Whitmarsh wel vertrouwen in een goede afloop. Het moet opgelost worden, zegt hij. Ik geloof ook wel dat dat zal gebeuren, maar zoniet, dan zet het wel degelijk de race op het spel. Het is een zéér ingewikkelde kwestie. De financiële directeuren van de teams zijn hierover samen aan het werk, en we hebben Ernst & Young ingehuurd om ons te helpen ‘n oplossing te vinden. Hopelijk lukt dat.