CitySchools is een zone aan het parcours van City Racing Rotterdam voor jongeren vol fun en techniek. Scholen, bedrijven en andere initiatieven bieden er scholieren de kans om spelenderwijs kennis te maken met allerhande technische disciplines. Doel van CitySchools is te helpen om de jeugd de leuke kant van techniek te laten ontdekken, waardoor ze mogelijk voor een technische opleiding zullen kiezen.

En in dat kader kondigde Robert Heilbron van VKV City Racing vandaag de ‘kick-off’ aan van de eerste Nederlandse school, die mee gaat doen aan het wereldwijde programma ‘F1 in Schools’.
GPPits was eveneens uitgenodigd, dus toog uw scribent vandaag [16 augustus] naar Rotterdam Charlois naar de OSG Hugo de Groot.

Maar wat houdt ‘F1 in Schools’ nu precies in?

‘F1 in Schools’ werd opgericht in 1999 en behelst een internationale wedstrijd onder scholieren in de leeftijd van 9 to 19 jaar. In groepjes van maximaal 6 personen, gaan de kinderen 6 uitdagingen aan bij het ontwikkelen van een miniatuur raceauto.

De kinderen leren een businessplan op te stellen, ze ontwerpen de auto met software van het gerenommeerde Autodesk –welk kosteloos software ten waarde van 80.000 US-dollar ter beschikking stelt-,  daarna volgen de analyse [te vergelijken met windtunneltesten], het daadwerkelijk bouwen, testen en uiteindelijk racen tegen andere scholen.

In elk land worden er nationale competities gehouden, waarbij de meest succesvolle teams op de jaarlijkse World Finals evenement strijden om de ‘F1 in Schools’ World Championship., de prestigieuze Bernie Ecclestone World Champions Trophy en felbegeerde beurzen aan de London City University in de studierichtingen Automotive en Motorsport Engineering.

Robert Heilbron is als organisator van VKV City Racing bewust van de enorme aantrekkingskracht van de Formule 1 op jongeren. Jaarlijks staan er bij het evenement in de binnenstad van Rotterdam vele jongeren langs het parkoers. Jongeren die allemaal potentiële studenten techniek kunnen zijn.

En dat is hard nodig volgens Heilbron: We merken dat de interesse voor techniek onder de jongeren afneemt, wat kan resulteren in een tekort aan vakmensen in Nederland.  VKV City Racing maakt die jongeren enthousiast voor de Formule 1, en met ‘F1 in Schools’ spelen we hier op in

Ik hoop dat de erkenning voor ‘F1 in Schools’ groeit onder de gemeentes én de Nederlandse overheid, want dit is het programma wat Nederland nodig heeft om de jeugd te laten kiezen voor een technische studie., aldus licentiehouder in Nederland Robert Heilbron.

Schooldirecteur van de OSG Hugo de Groot was direct enthousiast; Als een school met ambitie voor leerlingen met ambitie, zijn wij van de Hugo de Groot er trots op om deze voortrekkersrol te mogen vervullen.

De gemeente Rotterdam werd vertegenwoordigd in de persoon van wethouder Korrie Louwes. Ook wij vinden het belangrijk dat de interesse in techniek wordt gestimuleerd onder de jongeren. Rotterdam zal dit initiatief zeker ondersteunen! De competitiefactor maakt het spannend en eerzuchtig. , zo zei wethouder Louwes.

Echter zal er wegens gebrek aan concurrentie in Nederland, via de OSG Hugo de Groot een team worden samengesteld om naar het WK van ‘F1 in Schools’ te gaan. Dat wordt voor de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin gehouden.

En ook ‘onze’ vertegenwoordiger in de Formule 1 was aanwezig. Van der Garde was er om de scholieren te vertellen dat er achter de coureur nog honderden mensen staan die ervoor zorgen dat de wagens technisch gezien in orde zijn.

Al met al een leuk initiatief dat navolging verdient. Ondergetekende heeft het zien veranderen, dat er steeds minder jongeren zich bezig hielden met techniek.

Zo is bijvoorbeeld het deelnemersbestand in het RC-gebeuren [Radiografisch bestuurbare modellen, FR] drastisch vergrijst. Terwijl er in mijn jeugd, men zijn nek brak over de ‘jonkies’ die noestig bezig waren om hun RC-auto of bootje sneller te maken.

De jeugd van nu is liever bezig met WhatApp of Facebook, en zelfs een autorijbewijs is niet meer zo gewild onder de jongeren!

Of ligt dat perspectief aan de leeftijd van uw scribent?