Waar in het de 2015-versie ontbrak, heeft ontwikkelaar Codemasters F1 2016 geheel om de ‘careermode‘ gebouwd om de gebruiker te laten ervaren hoe het leven van een Formule 1-coureur is.

Point-of-view

Zo kunnen spelers voor het eerst, net als de echte Formule 1 coureurs, een eigen startnummer kiezen. Dit naast het ‘boetseren’ van een eigen coureur die zoveel mogelijk op jou lijkt. Iets wat al kon in tal van andere sportgames.

Veel zaken worden dan ook in een ‘point-of-view’ weergeven. Je kijkt als het ware door de ogen van een jongeman die de top van de sport tracht te halen.

Eerste indruk

De eerste indruk is natuurlijk dat alles net weer wat scherper en mooier is gemaakt. Best knap hoe Codemasters de eerdere versie meteen verouderd doet lijken. Maar de echte veranderingen zitten dieper.

Zo heeft men veel moeite gedaan om alle ‘figuranten’ zo herkenbaar mogelijk te maken. Zowel de teambazen als de coureurs zijn makkelijk te herkennen.

Verder vallen de details heel erg op. Natuurlijk si er een groot verschil tussen de pc en console (in dit geval een PS4), maar wie tijd heeft om naast de baan te kijken ziet toch ook mooie details in de vorm van bewegende cameramannen en marshals. Dat zag er een stuk mooier uit dan de ‘kartonnen figuranten’ uit eerdere versies.

 

Realisme

Echt realistisch is het niet, maar Codemasters heeft wel getracht het zo dicht mogelijk te benaderen. Zo is de safetycar weer terug, maar ook de Virtual Safety Car werd geïntegreerd in de game.

Wie races van meer dan drie rondes rijdt, kan worden geconfronteerd met verschillende strategieën. Zo moet men dan rekening houden met de bandenmanagement en brandstofverbruik. Dat was eerder al het geval, maar in F1 2016 heeft het meer gewicht gekregen.

Rijd je zonder ABS, dan moet je opletten dat je je banden niet vierkant remt. Dat heeft natuurlijk weer gevolgen voor de levensduur van het rubber.

En voor wie het inschakelt in het menu, er is zelfs een formatieronde waarbij men de banden in de gaten dient te houden. Een leuke toevoeging, die ik echter nog niet had kunnen uitproberen.

 

Racen

Thuis heb ik nog F1 2013 liggen, dus voor mij was het rijden een grote verrassing. Zo moet men -standaardmode- een knop vasthouden en gedoseerd gasgeven bij de start. Teveel gas resulteert in teveel wielspin en een ‘Webber-start’. Niet totaal moeilijk, maar wel een leuke uitdaging.

Het rijden in de regen is echt tricky geworden. Zomaar gasgeven kan grip kosten op een natte baan, en ook het remmen en insturen doe je niet zomaar. In de demo reed ik vooral op het circuit van Baku -werd spontaan verliefd op de layout-, dat ronduit spectacular was. Raar dat de echte Grand Prix zo saai was.

Wel vond ik het lastig rijden in een race. Zodra je contact maakte, was je vaak de auto kwijt. Dat maakte dat ik bijna angstvallig de andere wagens ging vermijden.

Maar goed, het is ook geen DTM.

Online

Qua online-racen zal veel in dezelfde lijn zitten als de voorgaande edities, alleen dan een stuk mooier. Hooligangedrag zal helaas nog steeds voorkomen, maar je kunt ook voor een ‘non-collison’ sessie kiezen.

 

Verdict:

F1 2016 is net weer een tikje beter, een tikje scherper en veel meer op de careermodus gericht. Meer diepgang qua set-up behoort tot de mogelijkheden en er is veel aandacht besteed aan detaillering.

Het bedrijf heeft goed naar haar fans en gebruikers geluisterd en bijna alle feedback verwerkt in de nieuwste versie.

Blijft wel over dat het schademodel wel werd verbeterd, maar het is nog steeds geen Grand Prix van Geoff Crammond, maar dat is begrijpelijk gezien de bemoeienissen van de FOM en sponsoren in de sport.

Dat valt Codemasters niet aan te rekenen. Vanaf 16 augustus kan men naar de winkel rennen, om zelf een virtuele Formule 1-carrière te beginnen. Veel succes!