Vrijdag behaalde Heikki Kovalainen zijn eerste polepositie in de GP2-Series, wat vorig seizoen de Formule 3000 was. In het half uurtje kwalificatiesessie was hij 0.059 seconden sneller dan ex-Formule 1-coureur Gianmaria Bruni. Adam Carroll behaalde de derde plaats en de Fransman Olivier Pla was vierde. De Japanner Yoshimoto startte niet in de straten van Monaco, hij reed tijdens de vrije trainigssessie vrijdagochtend amper ��n rondje en reed het hele weekend niet meer mee.

De start van de race is hier in Monaco altijd hectisch, eender welke race men hier rijdt. De start werd uitgesteld en na een tweede opwarmronde met nu wel een start nam Heikki Kovalainen de leiding voor Gianmaria Bruni met daarachter Adam Carroll. Kovalainen slaagde erin om een kleine voorsprong uit te bouwen op de twee volgende coureurs terwijl wat verder Hernandez, Sharp, N�lson Piquet Junior er Jos� Maria L�pez een treintje vormden op enkele honderdsten van een seconde.

De uitslag werd in de pits beslist. Adam Carroll kwam binnen in de 19de ronde, leider Kovalainen in de 21ste. Maar daar ging het fout. De wielmoer van zijn linkervoorwiel bleef koppig vaststeken en toen hij eindelijk weer na een lange tijd de pits uit kon rijden kwam hij net achter de nieuwe leider Gianmaria Bruni de baan op – weliswaar op ��n ronde achterstand. In de 31ste van de 44 ronden kwam dan ook uiteindelijk de nieuwe leider Gianmaria Bruni de pits inrijden, waardoor Adam Carroll de leiding kon overnemen.

Man van de race is ongetwijfeld Nico Rosberg. De tot Duitser genauturaliseerde zoon van de Finse ex-Formule 1-wereldkampioen Keke Rosberg, kon dankzij enkele snelle rondjes tijdens de pitstopreeks de derde plaats van Scott Speed overnemen na de problemen van Heikki Kovalainen. En snel ging ook het gat met nummer twee, Gianmaria Bruni, eraan. Op zes ronden van het einde waren er nog slechts drie seconden tussen de nummer 1, Adam Carroll, en de nummer 3, Nico Rosberg. Net op het moment dat hij gedubbeld werd spinde Alexandre Negr�o in de vangrails, net na de plaats waar Ralf Schumacher zijn wagen tegen de muur zette. Hernandez ging braaf opzij en de drie leiders konden hun strijd zonder voorlopig verlies voorzetten.

Een nagelbijtende finale eindigde toen de zwart-wit geblokte vlag gezwaaid werd. Adam Carroll won zijn tweede seizoenszege, 0.6 seconden voor Gianmaria Brun ien 1.1 seconde voor Nico Rosberg. De Amerikaanse belofte Scott Speed werd op 18.4 seconden tweede, met daarachter al op 53 seconden de leider in de tussenstand, de jonge Fin Heikki Kovalainen. Naast de vier punten voor zijn vijfde plaats verdient hij ook een puntje voor de snelste ronde, die weliswaar even snel is dan Micha�l Schumacher�s tijd in de kwalificatiesessie. Zesde werd die andere �zoon van�, Matthias Lauda, op meer dan een ronde achterstand. Can Artam, de Turkse coureur voor iSport International, werd zevende en pakte zijn eerste punten, net als Sergio Hernandez voor Campos Racing een puntje meebracht als beloning van zijn achtste plaats.

Hier in Monaco wordt in tegenstelling tot de andere weekend maar ��n race gereden, en het was een mooie. Volledige uitslagen vind je hier.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!