Pierre Gasly leidde een Prema 1-2 in de main race van de GP2, voor teamgenoot Antonio Giovinazzi en Sergei Sirotkin. De meest opvallende man in de race werd echter niet beloond, Jimmy Eriksson zag een goede race en strategie in duigen vallen door mechanische pech.


Foto: Gp2series.com

De drie namen die vanmiddag op het podium te vinden waren, stonden ook al vooraan in de kwali. Gasly leek het rustig aan te doen in de eerste minuten, terwijl de rest de snelle tijden zette. Pas halverwege kwam de Fransman de baan op, maar hij zette meteen een 1:25.612 op de klokken waarmee hij een halve seconde sneller was dan Sirotkin. Giovinazzi kwalificeerde zich als derde op 0.8 sec, nipt voor Nobu Matsushita en Norman Nato. Beide MP auto’s hadden het zwaar op de Hungaroring. WK leider Oliver Rowland kwam tot plaats 17, Daniel de Jong vertrok als 18e.

Bij de start was er pech voor Sergio Canamasas, die stilviel en vanuit de pits moest vertrekken. Nadat zijn Carlin was opgeruimd en de auto’s nog eens rond waren gegaan, ging het licht wel op groen en was Gasly meteen goed weg. Sirotkin had het een stuk zwaarder, zag meteen Giovinazzi langskomen, evenals Nato en Matsushita. DIe laatste kon de Rus nog terugpakken in de volgende bocht, maar hij viel van twee terug naar vier.

Na de pitstops voor de top5 kwam Rafa Marciello aan de leiding te rijden, en opnieuw leek de Russian TIME auto het best te lopen met harde banden onder. Marciello kwam echter naarmate zijn lange stint vorderde onder druk van Eriksson, die van achteruit was begonnen als 20e, maar door alle pitstops steeds goed timede en vrije baan had, waardoor hij tot ver in zijn stint snelle tijden kon blijven draaien.

Helaas moesten beide leiders nog eens naar binnen, en daarmee leek voor Marciello kans op een podium verkeken. Gasly reed simpel het gat dicht en kon Giovinanzzi een seconde achter zich houden. Met de tweede overwinning dit seizoen lijkt de Fransman eindelijk los te komen van zijn ‘net niet’ imago. Giovinazzi bracht de tweede plaats naar huis. Sirotkin reed eindelijk weer eens een race zonder tegenslag en kwam als derde binnen. Marciello viel buiten het podium, maar wist wel Arthur Pic en Matsuhita voor te blijven.

Hoe snel je van hero naar zero kan gaan, daar kwam Eriksson achter. Het lijkt wel een soort Scandinavische vloek. Marcus Ericsson had in zijn GP2-tijd hier al eens een crash in kansrijke positie, Kevin Magnussen reed in zijn F3.5 tijd de motor stuk. Eriksson’s strategie was slim bekeken, zo lang mogelijk door op hard, pitstop en rond de reverse grid pole weer op de baan komen. Maar helaas viel zijn auto stil in de laatste ronde en moest de Zweed na een prima race jammerlijk uitvallen. Aangezien in de sprintrace morgen geen pitstops zitten, denk ik niet dat Eriksson dit kunststukje kan herhalen.

De MP auto’s kwamen helaas niet in het stuk voor, Rowland wist wel een aantal plaatsen goed te maken, maar bleef als tiende buiten de punten en zakt daarmee van 1 naar 4 in de tussenstand. De Jong werd als vijftiende afgevlagd. De pole voor de sprintrace ging uiteindelijk naar Jordan King, die Nato naast zich heeft op de grid.

Stand na 11 races:
1 P. Gasly 103
2 A. Giovinazzi 96
3 R. Marciello 84
4 O. Rowland 79
5 N. Nato 71
6 M. Evans 71
7 J. King 68
8 A. Markelov 57
9 N. Matsushita 56
10 S. Sirotkin 55

GP3: De Vries ziet race in rook opgaan

Het leek allemaal zo mooi te worden voor Nyck De Vries in de GP3. De Friese ART rijder had de pole getraind na een strijd met Matt Parry en Antonio Fuoco. Ook Jake Dennis haakte aan, maar die verloor zijn snelste tijd en zou als vierde starten. Echter op de grid sloeg de ART van De Vries af en hij moest uit de pits vertrekken als allerlaatste. Hij wist wel nog een paar plaatsen goed te maken, maar hoger dan 20e kwam hij niet. Zonde, want zijn snelle rondetijden lieten zien dat het met de afstelling goed zat.

Vooraan was het helaas redelijk voorspelbaar. Parry wist zijn zojuist verkregen leidende positie vast te houden bij de start en ondanks druk van Fuoco in het begin, wist de Brit zich langzaam los te rijden en met drie tellen voorsprong de race winnend af te sluiten. Fuoco werd tweede, Dennis derde. Pole voor race 2 ging naar Arjun Maini, die Alex Albon naast zich op de grid krijgt.

Stand na 7 races:
1 C. Leclerc 94
2 A. Albon 90
3 A. Fuoco 90
4 R. Boschung 48
5 M. Parry 47
6 N. De Vries 46
7 N. Fukuzumi 35
8 J. Dennis 33
9 J. Hughes 31
10 Ó. Tunjo 18


Foto: gp3series.com


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!