Alex Lynn slaat een dubbelslag in Hongarije. De Brit pakte gisteren niet alleen pole, maar wint ook de mainrace, terwijl teamgenoot Pierre Gasly de 1-2 compleet maakte . Stoffel Vandoorne had een lastige race en viel in het slot nog buiten het podium.

In de kwalificatie leek het er eerst niet op dat Lynn pole zou halen, want hij stond lange tijd als achtste geklasseerd, terwijl Vandoorne met 1:28.041 op polekoers leek. In zijn laatste poging met soft tires onder haalde Lynn echter 0.019sec van die tijd af: 1:28.022. Arthur Pic sloot achter die twee aan op de grid als 3e voor Rafa Marciello en Pierre Gasly. Nicolas Latifi was in zijn eerste GP2 outing 12e, terwijl Daniel de Jong op 16 uitkwam.

Voor de start koos Lynn voor medium banden, terwijl Vandoorne de softs koos. De Brit had een geweldige start en liep meteen bijna een seconde weg, terwijl Vandoorne heel moeilijk weg kwam en gelijk van twee naar vijf terugviel. Al na twee ronden ging het mis met ons aller Sergio Canamasas. De Spanjaard kon er weinig aan doen, want Latifi ramde hem bij een inhaalactie, zodat hij over de chicane schoot en in de muur tot stilstand kwam.

De safetycar liet het veld weer bij elkaar komen, maar na de herstart wist Lynn opnieuw langzaam weg te lopen. Gasly was door een goede start op twee uitgekomen en ook Marciello had een plaats goedgemaakt. Pic viel terug naar vier en wist Vandoorne vijf ronden lang op te houden, voordat ART de man uit Hasselt binnenhaalfde voor een vroege pitstop. Het ging echter niet helemaal naar wens met een probleem linksachter en een unsafe release met Julian Leal die net langsreed. Het zou Vandoorne een tijdstraf van vijf seconden extra opleveren.

Vandoorne kwam net na de top10 de baan weer op en maakte zich op voor zijn inhaalrace, en dat ging zo snel dat DAMS een beetje in paniek te raken. Een-en-twintig seconden voorsprong had Lynn toen hij zelf de pits inging, en kwam 10 tellen na Vandoorne er weer uit. Die lag inmiddels aan de leiding, maar Rio Haryanto, Gasly en Sirotkin zaten niet veraf, Haryanto zelfs dicht genoeg om hem voor de leiding te bedreigen. Het was echter Lynn die op verse banden korte metten maakte met de overige drie en de leiding overnam.

Aangezien Gasly, Haryanto en Sirotkin op dat moment vlak achter hem reden, begreep ik eigenlijk niet waarom Vandoorne nog bleef knokken met hen, want hij zou toch weer terugvallen. Alle drie halen hem in en in de laatste bocht probeert Sirotkin nog de derde plaats te pakken. De Indonesiër stuurt zo plots in dat de Rus dwars over de kerbs schiet en de voorvleugel van Haryanto eraf vliegt. Uiteindelijk komt Sirotkin er nog als derde mee weg. Daniel de Jong pikte een puntje mee als tiende, Latifi kwam na zijn uitspatting met Canamasas als 16e binnen.

De pole voor de sprintrace is morgen voor Nobu Matsushita. De Japanner startte van plaats 21 maar reed een mooie inhaalrace naar plaats 8.

Stand na 11 races:

1 	Stoffel Vandoorne	180
2 	Alexander Rossi	        105
3 	Rio Haryanto	        103
4 	Sergey Sirotkin	        93
5 	Alex Lynn		85
6 	Pierre Gasly	        60
7 	Raffaele Marciello	50
8 	Mitch Evans	        35
9 	Nobuharu Matsushita 	33


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!