Na vele mislukte pogingen dit jaar heeft Alexander Rossi dan toch zijn overwinning te pakken. De Amerikaan versloeg teamgenoot Jordan King in de sprintrace. Stoffel Vandoorne viel helaas buiten het podium.

Daniel de Jong kwam na zijn zeer zware crash in Blanchimont in de main race niet meer in actie. De Rotterdammer bleek na tests in het ziekenhuis zijn zesde ruggewervel te hebben gebroken. Hij is inmiddels geopereerd en zal minimaal een week in het ziekenhuis blijven. De stewards gaven Pierre Gasly de schuld van het ongeluk en gaven de Fransman een tijdstraf van 10 sec. op zijn eindklassering in race 1, waardoor hij als 19e moest vertrekken.

Opnieuw een telfoutje bij de start, want de twee laatste auto’s in de rij (Yelloly en Rowland) moesten nog een plekje opschuiven. Het wachten veroorzaakte rokende remschijven bij Nathanael Berthon, die dan ook met veel wielspin weg kwam en meteen de tweede plaats aan Rossi verloor. King verdedigde zich goed tot aan Pouhon, waar hij veel te laat remde en met twee wielen naast de baan kwam. Rossi profiteerde meteen en nam de leiding over.

Zoals de Racing Engineering auto’s al vaker bewijzen zijn ze snel genoeg, maar vaker was het zo dat ze ook sneller door hun banden heen gaan. Vandoorne lag op dat moment vijfde en was rustig af aan het wachten tot dat moment weer aanbrak. Maar dit keer wisten Rossi en King zich beter in te houden, al kreeg King een paar keer bezoek van Berthon, die dan weer wél te vlug zijn banden opgebruikte en in de slotfase van drie naar zes terugviel. Ook Julian Leal had een slechte race. Vertrokken van vier bleek hij totaal geen temperatuur in zijn banden te hebben en hij kwam buiten de punten op 11 terecht.

Het enige ongelukje in de race kwam voor rekening van Arthur Pic, die in het grind spinde bij Stavelot. De virtuele safetycar speelde opnieuw een hoofdrol in de herstart. Want Rossi reageerde uitstekend, King gemiddeld en Vandoorne slecht. De man uit Kortrijk had liggen pitten toen de baan ineens weer vrijkwam en probeerde met een furieuze run weer tijd goed te maken. Hij verremde zich echter zodanig in Bus Stop dat hij zijn eigen ondergang inluidde.

Mitch Evans had ook geen goede herstart, maar kwam dankzij de fout van Vandoorne op zijn achterwiel en wist in de voorlaatste ronde alsnog de derde plaats te pakken. Rossi was inmiddels te ver weg gelopen en haalde eindelijk een overwinning op. King mocht voor het eerst naar het podium als tweede en Evans mocht als derde opdraven. Vandoorne kwam als vierde over de streep. De enige overgebleven MP auto van Rowland haalde de eindstreep niet. De Brit was als laatste vertrokken, klom vrij snel op naar plaats 15, maar viel halverwege uit met mechanische pech.

Stand na 7 raceweekends:

1 	Stoffel Vandoorne 	233
2 	Alexander Rossi 	128
3 	Rio Haryanto 	        109
4 	Sergey Sirotkin 	109
5 	Alex Lynn 	        86
6 	Pierre Gasly 		61
7 	Raffaele Marciello 	58
8 	Mitch Evans	        57
9 	Nobuharu Matsushita	48
10 	Jordan King	        42

Het volgende raceweekend is tijdens de GP van Monza over twee weken.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!