Stoffel Vandoorne wint de featurerace in Barcelona, maar de Belg moest er hard voor werken met Mitch Evans en Alexander Rossi dicht achter hem.

De eerste vijf auto’s in de startopstelling hadden allemaal voor softs gekozen en probeerden in de eerste zes ronden dan ook veel voorsprong te nemen. Daniel de Jong werd toen het licht op groen ging de kurk in de fles voor de nummers 7 tot en met 10, die erg veel moeite hadden de slecht gestarte Nederlander voorbij te komen. Aan het eind van een pittig rondje lag de Jong 11e. Vooraan had Vandoorne zijn leiding kunnen behouden en liep een beetje weg van Pierre Gasly, die Alex Lynn was gepasseerd.

Na zeven ronden kwamen zowel Vandoorne als Gasly binnen, Lynn volgde een ronde later. In de pits verloor de ART crew veel tijd op die van DAMS, maar de man uit Hasselt kwam toch als eerste van de twee de pits uit. Rond diezelfde tijd zou blijken dat de inhaalrace voor de soft-starters erg moeilijk zou worden, want het DRS-systeem was voor het hele veld uitgevallen.

Mitch Evans reed intussen aan de leiding met Alexander Rossi kort achter hem en beide hadden vlug 25 seconden voorsprong op Vandoorne, Gasly en Lynn, die zich alle drie door het middenveld heen moesten knokken. Vooral Sergio Canamasas bleek een zeer moeilijk obstakel voor alledrie. De Spanjaard kneep Vandoorne een keer af, tikte Gasly aan toen die er langs wilde en wist Lynn met woest verdedigen tot twee keer toe op te houden.

Al dat geharrewar had natuurlijk een uitwerking op de banden en hoe langer de race duurde, hoe meer de DAMS auto’s de ART los moesten laten. Vandoorne hield steeds één auto tussen zichzelf en Gasly en toen hij teamgenoot Nobu Matsushita even als buffer had werden dat er zelfs twee. Even leek Lynn Gasly in te kunnen lopen, maar de zoveelste mislukte poging was Rio Haryanto dicht genoeg genaderd om Lynn in te halen.

Op 9 ronden van het einde sprong dan toch de DRS weer aan, net toen Rossi en Evans hun stops hadden gemaakt en in vergelijking met het harde werken van Vandoorne eerder sneden de twee heel gemakkelijk door het veld. Rossi deed er alles aan om Vandoorne in te lopen, maar die wist het gat zodanig te managen dat Rossi net in zijn “vuile lucht” van de diffuser reed en zijn toch al flink aangesproken banden veel te snel oprookte. Evans profiteerde daarvan door nog in de laatste ronden de Amerikaan de tweede plaats te ontfutselen.

Vandoorne had nog niet alle capaciteit van zijn banden opgebruikt en kon in de slotfase Evans gemakkelijk voorblijven. Achter hen wist Haryanto op ervaring de DAMS auto’s achter zich te houden voor een vierde plaats, Lynn maakt met een vijfde stek zijn mislukte optreden in Bahrein enigszins goed en Gasly viel na teveel momentjes in de laatste ronden terug van vijf naar zeven, nog achter een snel opklimmende Rafa Marciello.

Beide HIlmers kwamen bij hun terugkeer in de problemen. Nick Yelloly leek aardig op weg met een zevende plaats na een handvol ronden, maar kwam in botsing met Julian Leal, die hem totaal geen ruimte liet in bocht 10 en moest met een gebroken ophanging uitvallen. Jonny Ceccotto Jr, was niet eens zo slecht onderweg halverwege de race, maar na een overbodige botsing in de chicane #14 met Andre Negrao moest hij rustig uitrijden en sloot als voorlaatste de race af.

Stand na drie races

1 	Stoffel Vandoorne 	72
2 	Rio Haryanto 	    45
3 	Alexander Rossi 	38
4 	Mitch Evans 	    28
5 	Nathanaël Berthon 	16
6 	Jordan King 	    12
7 	Robert Vișoiu 	    12
8 	Julián Leal 		10
9 	Alex Lynn 	    10
10 	Raffaele Marciello 	8

De pole voor de sprintrace morgen is voor Norman Nato, die op het laatste rechte eind nog Arthur Pic verschalkte. Gasly staat naast hem op de voorste rij, achter hen Marciello en Lynn. Een kwartet coureurs die allemaal in Bahrein in de problemen kwamen mogen zich nu dus revancheren.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!