Feit: Stoffel Vandoorne is beter dan Pastor Maldonado. Uitleg: De Venozolaan won tussen 2007 en 2010 tien races in een GP2-raceweekend. De man uit Kortrijk verbeterde met een overwinning in de mainrace vandaag dat record en komt op elf zeges.

Gisteren tijdens de trainingen en de kwalificaties was Pierre Gasly een ware kwelgeest voor Vandoorne. De Red Bull protegé draaide er niet om heen en nam het initiatief tijdens de kwali, waarbij Vandoorne steeds op achtervolgen was aangewezen en een paar kleine foutjes in de haast maakte. De 1:47.769 die de Fransman klokte wist Vandoorne echter niet te verbeteren, ondanks dat Gasly wijd was gegaan in de laatste sector kwam hij 0.097sec tekort. Mitch Evans en Alex Lynn bezetten de 2e rij, Rafa Marciello en Rio Haryanto de derde.

Bij de start was er al gelijk een probleem voor Lynn, die zijn engineers niet kon horen door een defect aan de radio. De Brit vertrok evengoed, maar het was gokken wanneer zijn banden eraan zouden gaan en of zijn pitcrew daarop voorbereid was. Gasly had een goede start maar het hele pak van Vandoorne tot aan André Negrao zat op zijn hielen en hij was meer bezig met verdedigen dan weglopen voor DRS werd ingeschakeld.

Vandoorne gebruikte echter zijn hersens zodra DRS aansprong. In plaats van te wachten tot de straight, schoot hij aan de binnenkant naast Gasly richting bocht, ging nog nét achter hem door het detectiepunt, kwam vóór hem bocht 7 uit en liep met de zojuist verkregen DRS, meteen even weg van de Fransman. Die probeerde nog wel fanatiek Vandoorne terug te pakken, maar kreeg zelf zonder DRS ineens vijf man tegelijk op zn dak. Lynn, Marciello Mitch Evans, Artem Markelov en Alexander Rossi kwamen hem voorbij.

Marciello zelfs was ook een verhaal apart. De start van de Italiaan was slecht, maar angst lijkt vleugels te geven (er is inmiddels sprake van geruchten dat de Ferrari Academy zijn deuren sluit), en Marciello pakte na een paar ronden Rossi en Lynn terug, bleef even in het kielzog van Evans hangen en schoot hem toen ook voorbij. De Italiaan kwam vóór de virtuele safetycar moest uitrukken zelfs aan de leiding te rijden, want Vandoorne had zijn supersofts opgebruikt en ging wisselen.

Rond dat moment bleven Norman Nato en Nicolas Latifi in elkaar haken, en moest de VSC aangezet worden zodat men de auto’s kon verwijderen. Je kon goed zien dat vooral Marciello en Rossi nu niet nonchalant rondreden, maar echt op zaten te letten alsof ze weer op de startgrid stonden. Marciello kon Evans na het groene licht afweren en Rossi verraste Haryanto die duidelijk zat te slapen. Er was inmiddels een tweedeling in het veld onstaan. De “Stoppers” onder aanvoering van Vandoorne reden inmiddels zo rond de negende plaats,

De “Doorrijders” met naast Marciello ook Markelov, Nathaniel Berthon en Gustav Malja reden hen af en toe behoorlijk in de weg. Vooral Malja bleek een rijdende chicane waar Gasly maar niet doorheen. Zelfs niet toen Rossi even in twee bochten voordeed hoe het wel moest bleef Gasly maar “harken” achter de Zweed. Het was zijn eigen schuld, had hij maar niet te hard moeten rijden in de pits, want dan had hij geen drivethrough gekregen en had hij voor Malja op de vierde plaats gereden. De prijs voor stomste DNF van het jaar werd nog even uitgedeeld aan Sean “KFC” Gelael. De Indonesiër verremde zich in de uitgang van de pitstraat en knalde in het tunneltje tegen de muur.

De Stoppers waren intussen één voor één de Doorrijders aan het inhalen, maar alleen Vandoorne kon Marciello na zijn stop inhalen. De Italiaan kwam negen tellen na de Kortrijkenaar de baan op en kon zich de laatste ronden concentreren op het verdedigen van de tweede plaats. Evans kwam net binnen de seconde te rijden, maar meet zat er niet in. Vandoorne haalt zijn elfde GP2 overwinning op, Marciello laat na een wisselvallig seizoen eindelijk progressie zien en Evans haalt weer een podiumplaats op. Voor Markelov waren de druiven zuur, de Rus reed lang mee om het podium, maar viel stil toen de electronica van zijn auto het opgaf. Marciello’s tijdelijke teamgenoot Daniel de Jong reed rond de 17e plaats toen zijn auto er ook mee ophield.

Stand GP2 na 21 races:
1 S. Vandoorne 341.5
2 A. Rossi 181.5
3 S. Sirotkin 139
4 R. Haryanto 138
5 M. Evans 135
6 A. Lynn 110
7 R. Marciello 110
8 P. Gasly 110

Morgen om 11.20u is de sprintrace, de laatste race van het seizoen. Alex Lynn kwam als achtste over de streep en zal op reverse grid pole starten met Rio Haryanto naast zich.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!