Lewis Hamilton wint in Austin zijn vijftigste grand prix

Vijftigste overwinning voor Lewis Hamilton, een onverwachte pitstop en malheur met de versnellingsbak voor Max Verstappen

Verstappen
Max Verstappen viel vandaag in de eenendertigste ronde uit in de Grand Prix van de Verenigde Staten door een kapotte versnellingsbak. Kort daarvoor pitte hij zonder aankondiging of opdracht van de pitmuur. Toen hij de pitstraat binnenreed stond er niets klaar en lagen de airguns op de plek waar hij moest parkeren. Het kostte Verstappen zo’n twintig seconden extra.
Toen hij weer op de baan reed klonk het over de radio: Wat was dat nou, Max? Zijn antwoord: Sorry jongens, ik dacht dat jullie me naar binnen hadden geroepen, sorry!

Doordat hij op de mediumbanden werd gezet waarmee de wedstrijd waarschijnlijk uit te rijden was geweest en hij daarmee dezelfde strategie voerde als Ricciardo, zat een vierde plaats met wat geluk er nog wel in, maar twee ronden later begaf dus zijn versnellingsbak het en moest hij de auto in het gras parkeren.

Start
Verstappen had in het begin moeite grip te vinden na de start. Hij verloor een plek aan Kimi Räikkönen terwijl Daniel Ricciardo juist een plek won en zich tussen de twee Mercedessen wist te positioneren. Doordat Verstappen voor de gele banden had gekozen bij de start had hij duidelijk een nadeel op de auto’s om hem heen. Na een paar ronden kwam er dan voldoende temperatuur in zijn banden en zagen we hem tempo maken.

Verbazingwekkend was daarom, dat hij niet gebruik maakte van de langere levensduur van de softbanden ten opzichte van de rode supersofts waar iedereen, behalve de Mercedesrijders mee reed, maar meteen na Daniel Ricciardo in ronde tien naar binnen dook om daar nieuwe gele banden op te halen en als zevende terug te keren op de baan.

Vanaf die tiende ronde presteerde Verstappen juist andermaal formidabel op de verse gele banden en reed hij zich in vijf rondjes alweer terug in de top vier.

Bandenstrategie
De wedstrijd in Austin was vooral een strategisch spel waarbij de bandenkeus essentieel was. Rosberg bijvoorbeeld stapte al snel over op de mediums en daarmee bleek hij wel degelijk in staat om Verstappen voor te blijven terwijl die alles op alles zettend tot dicht op de versnellingsbak van de multinationale cosmopoliet naderde. Hij moest, ook op aandrang van zijn team de touwtjes laten vieren nadat hij een aantal keren teveel druk moest geven en zijn linkervoorband daarmee teveel versleet.

Achteruit inparkeren
Als we, na het uitvallen van Verstappen moeten constateren dat Ferrari deze wedstrijd veel goed maakt op Red Bull in het klassement zien we plots Räikkönen pitten en vervolgens einde pitstraat de auto aan de kant zetten wegens een meeliftende airgun. Rechtsachter was dit stuk maatwerkgereedschap aan de velg blijven hangen. Onduidelijk was nu of het wiel wel goed vast zat, het leek erop van niet; Kimi Räikkönen manouvreerde zijn bolide achteruit de pitstraat terug in en zette de Ferrari bij Team Haas voor de deur.

Ouderwetse Fernando Alonso
Op het eind van de race was er in de top vijf niets meer te verwachten maar een mooi en langdurend gevecht tussen Sainz van Toro Rosso en Alonso van McLaren -waarbij in eerste instantie Felipe Massa tussen die twee in nog de aanvallende partij was- maakte dat menigeen de laatste vijftien minuten van de race nog op het puntje van zijn stoel doorbracht. Sainz werd op het laatst door Alonso van de vijfde plek verdrongen. Alonso juichte over de boordradio toen hij de eindstreep passeerde.

Consistent
Hamilton won op consistentie en de juiste strategie. Rosberg reed gedegen maar kon, ook door de vele gevechten met Verstappen zijn teamgenoot niet meer bedreigen in Austin. Lewis loopt wat puntjes in, maar Rosberg heeft nog altijd een voorsprong van zesentwintig punten, waardoor hij zich een hele wedstrijd zou kunnen verontschuldigen zonder erg. Blijven deze twee de eerste en tweede podiumplek zo verdelen, dan zal Rosberg in Brazilië zijn eerste wereldkampioenschap kunnen vieren. Als Rosberg in Mexico wint en Hamilton zou uitvallen, dan is het zelfs aldaar al gedaan.

De uitslag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.