Grand Prix de Monaco, Principauté de Monaco, Circuit de Monte Carlo; 29 mei 2016

Grand Prix de Monaco
Sinds 1929 worden er grote prijzen verdeeld in het prinsdom. Deze editie is dan ook alweer de vierenzeventigste. Deze lange traditie, de sfeer en de aard van de baan maken Monaco tot een van de bijzonderste onder de bijzondere grand prixs.

Sinds jaar en dag worden de grand prixs georganiseerd door l’Automobile Club de Monaco, net als de Rallye de Monte Carlo en tegenwoordig ook de ePrix.

Je hebt mensen die dat gedoe in Monaco maar niks vinden. Met weken van verkeershinder vooraf en de herrie in de raceweken. Het is een grote operatie om het circuit op te bouwen en er zijn veel raceklassen in het bijprogramma van de Formule 1; De Porsche Supercup, de GP2 en GP3 et cetera.

Al die klassen hebben hun eigen, volledige programma met vrije trainingen, kwalificaties en races. En natuurlijk hebben ze voor alle auto’s een plek nodig.

Die mensen die het allemaal maar niks vinden gaan dan een tijdje weg uit hun stadstaat en verhuren hun huis voor godsvermogens aan liefhebbers van de autosport, zeker als ze een balkonnetje met uitzicht op de race hebben wordt er dik betaald.


Graham Hill, zesvoudig winnaar Monaco, Triple Crown

De Grand Prix de Monaco valt in een buitencategorie: de rijder die de GP van Monaco, de 24 Heures Du Mans en de Indianapolis 500 wint in zijn carrière, precies díe drie, mag zich gekroond zien met de Triple Crown of Motorsport. Er is maar één rijder die dat tot nu toe behaald heeft en dat is Graham Hill, de vader van Damon. Hij won Monaco in 1963 tot en met 1965 en in 1968 en -69. Indy 500 schreef hij in 1966 op zijn naam en in 1972 won hij Le Mans, waarmee hij dus die Triple Crown in de wacht sleepte.

Van de huidige generatie is er maar één coureur die “op scherp staat”. Zij naam is Juan Pablo Montoya. Hij won de vijfhonderdmijlsrace van Indianapolis in 2000 en 2015 en de Grand Prix de Monaco in 2003. Vorig jaar deed hij een poging om ook Le Mans te winnen en daarmee de tweede Triple Crown aller tijden te worden maar hij slaagde niet. Of en wanneer hij een volgende poging waagt is ons nog niet bekend.


Nico Rosberg pakte in 2015 voor de derde maal de Grand Prix de Monaco

Hooggeëerd publiek
De race op zondag wordt altijd door de prins van Monaco bijgewoond. De winnaar krijgt de grote prijs uit handen van Zijne Hoogheid. Er is geen podiumceremonie, direct na de race lopen de drie enkele meters van start finish, waar zij hun auto’s laten, naar de prinselijke loge om aldaar in een zeer efficiënte plechtigheid de plichtplegingen af te handelen.

Van oudsher is de jetset uit Hollywood, de Britse adel, de fine fleur van Frankrijk en de Europese nouveaux riche van de partij. Het geld rolt met bloedspoed over tafels in hotels en restaurants en de casino’s. Het is niet zomaar een race, het is een allesomvattende happening, voor de toeschouwer een week waarin de mooiste auto’s, de best geklede vrouwen en de duurste horloges overal zichtbaar aanwezig zijn.


Olivier Panis, winnaar regenrace in 1996

Verhalen
Over de geschiedenis van deze grand prix is er oneindig veel te verhalen. Van regenraces die onvoorstelbaar spannende zondagmiddagen opleverden en onvoorziene winnaars leverden.

Verhalen van dramatische wendingen, getuigenissen die stil maken, zoals het feit, dat Ayrton Senna de moeilijkste baan uit het programma -want nergens uitloopstroken- als enige wel zes maal overwon, wat missen we die man.

En van Graham Hill en Michael Schumacher die beide vijf maal de Grand Prix de Monaco op hun naam schreven. Gedrieën pakten zij die grote prijs wel zestien keer! Helden!

2015
De lezer herinnert zich de race van vorig jaar nog, desalniettemin frissen wij nog even uw geheugen zachtjes op:

Het was de zesde race van de kalender, net als dit jaar overigens. In afwijking van alle andere programma’s worden in Monaco de Vrije Trainingen op donderdag verreden.

Op donderdag 21 mei liet Max Verstappen zien, dat er een groot talent rondreed in de Toro Rosso met startnummer 33. Hij zette in zijn allereerste kennismaking met het buitengewoon moeilijke circuit (keiharde muren, geen uitloopstroken, laag gripniveau) een tweede tijd neer, na Lewis Hamilton was hij de snelste die donderdagochtend.

In de kwalificatie pakte hij een tiende plek, Lewis Hamilton stond op pole, Rosberg en Vettel volgden en daarna stonden de twee Red Bulls op de grid.

Verstappen liet meerdere malen zien, dat inhalen op Monaco best kon, zijn actie op Maldonado is inmiddels beroemd geworden en op internet overal te zien.


Verstappen verkijkt zich bij een inhaalactie op Grosjean

Met een poging in de vierenzestigste ronde om Grosjean in zijn Lotus uit te remmen overspeelde Max Verstappen echter zijn hand, verloor zijn linker voorwiel en knalde met meer dan honderdtachtig kilometer per uur in de boarding, zonder erg maar met veel schade aan de auto.
Grosjean kon zijn weg vervolgen.

Hamilton, die eerste lag maakte gebruik van de safetycar-situatie die volgde op het incident en Rosberg en Vettel besloten door te rijden. Dientengevolge won Rosberg voor de derde achtereenvolgende keer(!) en werd Hamilton derde.

Carlos Sainz werd knap tiende nadat hij uit de pitstraat moest starten door motorfalen op de grid.

Koffers pakken
Voor degenen onder u die van mening zijn, dat men eerst de Formule 1-race te Monaco moet hebben gezien alvorens het sterfbed met goed fatsoen te kunnen beslapen: er zijn nog enkele platinum kaartjes vrij voor zondag hoor; ze zijn afgeprijsd van 2500,00 naar 2290,00. Als u er snel bij bent zit u vooraan. Goede reis!


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!