Monaco, wereldrace of een optocht?

 

Komend weekend: De Grand Prix van Monaco op het Circuit van Monte Carlo. De grand prix die liefhebbers en haters kent. De jonge generatie heeft het nogal eens over een optocht of een saaie race. De wat doorgewinterde fan houdt er doorgaans wel van; legendarische races in het achterhoofd en de Triple Crown, de bijzondere prijsuitreiking waarbij de winnaar de Grote Prijs van Monaco uit handen van de Vorst van Monaco krijgt uitgereikt, de onvoorstelbare drukdoenerij van al die mensen met hun bootjes en Ferrari’s.

Max Verstappen favoriet?

En Max Verstappen dan? Volgens de pers heeft hij de race al gewonnen. Kijk, we weten bijna zeker dat Max Verstappen Monaco gaat winnen een keer. Maar het is natuurlijk een gotspe om te beweren dat hij ‘m nu maar even moet pakken, die Grote Prijs. Beetje vragen om teleurstelling bij het grote publiek.

Wat staat je te doen als je wilt winnen? Nou ja, dat is op papier best simpel; je houdt de auto tussen twee staalplaten van vangrails en niet ertegen, zodat ie heel blijft, op donderdag, op zaterdag en dan doe je de snelste tijd in Q3. Dan sta je vooraan op zondag. En dan héb je een goede kans om te winnen. We mogen de Vaderlandse pers er even op wijzen dat Lewis Hamilton gewoon meedoet? Dat meneer Sep (Sebastian) Vettel hartelijk van plan is de race zondag gewoon te winnen? We gaan toch niet de huid verkopen voordat de beer geschoten is hopen we?

Verstappen heeft best een gerede kans om op podium te eindigen. Moet ie die auto wel heel houden vrienden. En dat is Max op Monaco nog niet zo vaak een heel weekend gelukt. Sterker: nog nimmer. Want Verstappen reed in 2015 zijn Toro Rosso aan gort na een misverstand met Grosjean, en toen hij met zijn eerste overwinning op zak vanuit Spanje met een Red Bull naar Monaco kwam in 2016 ging het in de qualy mis terwijl teamgenoot Ricciardo zijn eerste en enige Pole trainde. In de race bleef hij puntenloos door een ongeluk en viel hij uit. Ricciado werd tweede door een verkeerd uitgevoerde pitstopstrategie. Vorig jaar bleef de schade beperkt tot een verknalde tweede vrije training. Er zit echt wel progressie in. Maar om Verstappen nu de favoriet voor zondag te bestempelen…

Het Circuit

De race begint zondag om tien over drie. Om 15:10 ja. Waarom niet om 14:00 of om 14:10? Tsja. De regelen der kunst zijn allemaal wat anders geworden sinds Liberty Media de scepter zwaait over onze geliefde sport. Het is niet anders. We sluiten ons maar aan en volgen. We zetten de TV een uurtje later aan en zien het wel.

De heren zetten zich in de auto op het rechte stuk om 15:00 uur, na het Monegaskse volkslied en dan begint het -als de lichten voor de tweede keer uitgaan- met een haakse naar rechts (1. Sainte Devote). Vervolgens knalt het hele spul de Karelsberg op door 2. Beau Rivage naar 3. Massenet. Da’s een ferme doordraaier die eindigt in 4. Casino. En dan die duivelse combinatie voor je in 9. Tunnel, waar je eindelijk ’s lekker gas kunt geven: 5. Mirabeau Haute, 6. Hotel en 7. Mirabeau Bas met daaraan vast 8. Portier.

Kom je die Tunnel uit dan krijg je meteen die 10. en 11. Nouvelle Chicane en dan door 12.Tabac snoeihard linksaf om vervolgens eigenlijk direct weer in te moeten sturen voor 13. Chiron die dan uitloopt in 14. Piscine, waar de auto’s onder het zwembad van dat hotel daar doorrijden. Dan knal je door 15. en 16. een setje lastige bochten naar 17. Rascasse, om via twee haakse rechtsen en 19. Anthony Noghes het rechte stuk weer op te knallen. Althans dat hoop je dan. Want het is een race over 78 ronden zonder uitloopstroken met staal en beton drie centimeter van de kant.

Wat zal het worden?

Monte Carlo is een onvergefelijke baan. Helemaal gaaf als je goed in je vel zit, een goede auto hebt en een berg talent. Durf ook, of durf vooral. Het is een baan die mentaal veel van de rijders vraagt. Er gebeurt altijd wel iets dat de race beïnvloed.

Het tijdsschema, met dank aan Wings van het Forum van GPPits.net, het enige echte formule 1 forum van Nederland.
Tijdschema

24 mei 2018
11:00-12:30   Eerste vrije training
15:00-16:30   Tweede vrije training

26 mei 2018
12:00-13:00   Derde vrije training
15:00-16:00   Kwalificatie

27 mei 2018
15:10   Race