Lewis Hamilton heeft zondag de Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De Mercedes coureur herpakte zich knap na een dramatisch verlopen Grand Prix van Singapore en domineerde de wedstrijd van start tot finish. Nico Rosberg pakte op ruime afstand de tweede positie, Sebastian Vettel maakte het podium compleet. Max Verstappen knokte zich vanaf de zeventiende positie naar de negende plek en pakte daarmee twee punten.

Mercedes terug aan de macht
Na een weekend in Singapore waar de dominante positie van Mercedes als sneeuw voor de zon verdween, regeerde Mercedes op Suzuka weer als vanouds. Nico Rosberg scoorde zaterdag nog de pole position dankzij de crash van Daniil Kvyat, maar op zondag had de Duitser weinig plezier van de eerste startplek. Al in de tweede bocht wordt Rosberg agressief aan de kant gezet door teamgenoot Hamilton. Ook Sebastian Vettel en Valtteri Botas volgen dankbaar. Gedurende de race weet Rosberg nog wel Bottas en Vettel te verschalken, maar Hamilton is op dat moment al ver buiten bereik. De achterstand aan de finish bedraagt dan ruim negentien seconden. De voorsprong van Hamilton in de WK stand bedraagt nu achtenveertig punten ten opzichte van Rosberg.

Ferrari terug op haar plek
De one-off van Mercedes in Singapore deed de gedachten van menig Ferrari fan (onterecht) op hol slaan. Misschien was het tij wel gekeerd en kon Vettel een gooi doen naar de titel! Niets is echter minder waar. Ferrari staat in Japan weer waar het eigenlijk het hele jaar al staat, op de posities achter Mercedes. Vettel kwam bij de start nog naar de tweede plek, maar wist Rosberg tijdens de pitstops niet achter zich te houden. Kimi Raikkonen startte als zesde en kwam als vierde over de streep. De Fin was bij de start Massa, die in toucheerde met Daniel Ricciardo, al kwijt en verschalkte Valtteri Bottas in een tactisch gevecht tijdens de tweede ronde pitstops.

Hoofdrol voor Max Verstappen
De sponsoren van Toro Rosso zullen ook vandaag erg blij zijn geweest met Max Verstappen. Verstappen was tijdens de Grand Prix van Japan veelvuldig in beeld en wederom om de juiste redenen. Verstappen reed aanvallend vanaf de zeventiende plek naar de negende positie en was constant met collega coureurs in gevecht. Het absolute hoogtepunt van de nu nog zeventien jarige Limburger was een fraaie inhaalactie op teamgenoot Carlos Sainz in de Casio Triangle chicane. Sainz finishte de wedstrijd op de tiende plek en pakte zo één punt. In de WK stand heeft Verstappen nu tweeëndertig punten, twintig punten meer dan zijn Spaanse teamgenoot.

Frustratie bij McLaren
De situatie bij het team van McLaren blijft schrijnend. Fernando Alonso reed de gehele race in en rond de punten en finishte uiteindelijk op de elfde plek. De kritiek op de McLaren voor en na de race was echter niet van de lucht. Alonso noemde zijn motor zelfs een GP2 krachtbron, en ook na de race liet hij zich kritisch uit over zijn team en haar motorenleverancier. Op de vraag of hij volgend jaar nog Formule 1 zou rijden reageerde de Spanjaard: Ik heb geen idee, er zijn nog vijf races te gaan en we moeten de situatie verbeteren. We moeten weer competitief worden. Teamgenoot Jenson Button had zowaar een nog beroerdere Grand Prix. Hij finishte zestiende op één ronde van winnaar Hamilton nadat hij gestart was op de veertiende positie. Button gaf vorig weekend al aan weinig plezier meer te beleven aan het racen in de achterhoede. De dag dat McLaren weer terug naar voren komt kan voor zowel Alonso als Button niet snel genoeg aanbreken.

Het volgende raceweekend vindt over twee weken plaats in Rusland. De Formule 1 zal dan samen met de GP2 en GP3 het Sochi Autodrom voor de tweede keer bezoeken.