Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Italië gewonnen. De Brit reed van start tot finish aan de leiding en zijn zege kwam nooit in gevaar. Teamgenoot Valtteri Bottas was de enige die in de buurt bleef en werd tweede, voor Sebastian Vettel, die op het laatst de aanstormende Daniel Ricciardo wist af te houden. Hamilton wordt zo de nieuwe leider in de tussenstand, met drie punten voorsprong op Vettel.

Bij de start geen grote drama’s en Hamilton wist zijn leidersplaats te behouden na een verdedigende actie op Stroll, die daarbij zijn tweede plaats verloor aan Esteban Ocon. De Ferrari’s kwamen redelijk weg, terwijl daarachter de Red Bulls wel een goede start hadden. Verstappen lag al snel achtste. Ook Vandoorne startte goed, nadat hij door een gridstraf pas als zeventiende mocht starten. De West-Vlaming lag in een mum van tijd dertiende.

Vooraan begonnen Ocon en Stroll langzaam maar zeker terug te vallen, en Vettel en Raikkonen begonnen zich op te werken naar voren. Raikkonen had het echter wel lastig met de achterkant van zijn wagen en moest Vettel al snel laten gaan. Bottas werkte zich nog voorbij beide Ferrari’s. Ondertussen probeerde Verstappen een inhaalactie op Massa, maar de Braziliaan gaf geen krimp bij het ingaan van de tweede bocht, waarbij het duo elkaar hard raakte en Verstappen meteen weer richting pits kon met een lekke band.

Na een aantal vroege pitstops kwam Vandoorne tiende te liggen, en ondanks het feit dat hij op de super zachte band reed, reed hij ruim voorbij half de race op die set, knokkend met de Toro Rosso’s. Jammer genoeg was er een probleem met de turbo, waardoor hij moest opgeven, terwijl een punt misschien wel haalbaar was. Ook Alonso moest op het einde van de race met gelijkaardige problemen opgeven, maar de Spanjaard kwam van heel de race niet in het stuk voor.

Ricciardo reed ondertussen ook tot ruim twee derde van de race op zijn zachte banden van bij de start, en ging dus pas heel laat zijn super zachte banden halen. Daarop kwam hij als vijfde weer de baan op en begon hij zich weer naar voren te knokken. Raikkonen moest er al snel aan geloven, en Vettel reed dertien seconden verderop met nog dertien ronden te gaan. Aanvankelijk kon Ricciardo makkelijk een seconde per ronde inlopen, maar naar het einde toe had Vettel toch nog een antwoord en kon hij comfortabel de derde plaats behouden. Ricciardo moest tevreden zijn met de vierde plek en de snelste rondetijd van de race.

Raikkonen werd vijfde, voor Ocon, Stroll, Massa en Perez. Verstappen knokte zich na die lekke band nog terug tot de tiende plek na een aantal mooie inhaalacties die soms weer de limiet benaderden.