De Grand Prix van Hongarije 2016 was geen spannende, maar wel een heel degelijke race voor Mercedes en Red Bull. Max Verstappen werd vijfde.

Het is een warme, droge dag, een warme, droge baan.

Dat is een ferme tegenstelling in vergelijking met gisteren, toen een wolkbreuk voorafgaand aan de kwalificatie voor veel vertraging en bijzondere momenten zorgde.

De startvolgorde werd aan het eind toch nog een redelijk voorspelbare, met Rosberg op één, Hamilton op twee, Ricciardo op de derde plek. Max Verstappen volgde op de vierde plaats en daarna volgde Vettel in de Ferrari.

Verrassend zesde was Carlos Sainz Jr.

Ericsson start vanuit de pitstraat nadat zijn monocoque werd vervangen na de crash die hij op zaterdag meemaakte.

Felipe Massa kan wel starten, maar er zijn problemen met het stuurhuis.

Later zal blijken, dat hij de hele wedstrijd worstelde met een verschil in bekrachtiging tussen links en rechts. Het kost hem feitelijk de wedstrijd, hij kwalificeerde al niet best, maar rijdt de wedstrijd rond tussen Saubers en Manors.

Pirelli geeft voor de wedstrijd aan, dat we kunnen rekenen op tweestopstrategieën en een droge baan.

In de top tien starten alle rijders op de rode supersoftband. In het achterveld is een aantal rijders dat koos voor de gele softbanden.

Rosberg heeft de pole, Hamilton staat op twee op het vinkentouw. Ricciardo loert op kansen vanaf drie en Verstappen kan niet wachten tot hij Hamilton kan verschalken die vlak voor hem staat.

Race

Bocht 1 is nog geen zevenhonderd meter van de startlijn; Hamilton, bejaagd door Verstappen weet Rosberg te verschalken doordat die alles op alles moet zetten om Ricciardo van zich af te houden in de eerste bochten.

Met Hamilton aan de leiding en wat schermutselingen achterin zien we meteen na de start in het eerste deel van ronde één de top al vormen.
De beide Mercedessen gaan vooraan, de Red Bulls volgen, waarvan Ricciardo als eerste, dan Verstappen. Daarachter Vettel en Sainz.

Kvyat valt terug bij de start van twaalf naar twintig.

In de elfde ronde krijgt Button een drive through penalty wegens ongeoorloofde radiocommunicatie.

Button heeft namelijk geen remmen meer, of zo goed als niet. Dat meldt hij, en hij krijgt op een zeker moment terug: “niet schakelen, we hebben geen hydraulische druk”.
Op grond daarvan wordt hij gestraft.

In ronde vijftien horen we Max Verstappen klagen over zijn banden: Ik rij als een omaatje over de baan!
Verstappen verliest vanaf nu ook tijd ten opzichte van Ricciardo, zijn teamgenoot.
De achterstand loopt in een paar ronden op tot hele seconden.

Ronde vijftien: Vettel pit als eerste en ruilt zijn rode supersofts in voor gele softs.
Na een goed uitgevoerde stop keert hij net achter teamgenoot Räikkönen, die achtste ligt, terug op de baan.

Ricciardo duikt de pit in in de zestiende ronde, Verstappen de ronde erna, beide switchen naar geel.

Ricciardo komt terug achter Bottas, die vijfde ligt, Maar Max Verstappen had een slechte pitstop en valt terug achter Räikkönen.
Kort daarna wordt hij ingehaald door Sebastian Vettel, die aansluiting zoekt bij Räikkönen.

Rosberg nadert Hamilton, die ook na de pitstops op kop ligt, op een seconde. Telkens als de marge hem te nauw wordt, geeft Hamilton een paar ronden gas, waardoor de tussenruimte weer groter wordt dan twee seconden.

Het is een saaie race met weinig spektakel en weinig incidenten.
We zijn Jenson Button kwijtgeraakt uit de top 10 door hydraulische problemen, maar dat is het ook wel.

In Ronde dertig pit Räikkönen eindelijk, zodat Max Verstappen kan proberen achter Vettel aan te gaan om zijn initiële kwalificatie terug te veroveren.

In Ronde vijfenveertig rijdt Perèz de pitstraat in voor nieuwe bandjes, zoiets doe je niet zomaar, zoiets doe je met vooraankondiging of op instigatie van de pitmuur.
Dat laatste gebeurt het meest en zo ook vandaag bij Perèz.
Maar doordat er geen verbinding meer is tussen de pitmuur en de mannen in de garage, rijdt Perèz een lege pit binnen.
Geen mannen met banden.

En dat kost hem tien seconden tijd en een positie.

In Ronde 50 krijgt Max Verstappen te horen, dat hij zijn tweede officiële waarschuwing te pakken heeft voor het overschrijden van de baanbegrenzing.
Hij reageert: Ja, weet ik, maar ik had overstuur, ik heb een hoop tijd verloren daar.

In de laatste twaalf ronden van de race probeert Kimi Räikkönen op de rode supersoftbanden Max Verstappen voorbij te komen, die op gele banden rijdt.

In eerste instantie lijkt Kimi Räikkönen de sterkere papieren te hebben, maar Max Verstappen weet hem uitstekend te pareren. Dan probeert Kimi het nog eens en breekt zijn linker zijkant van de voorvleugel af op de achterkant van Verstappens auto.

Na tien rondjes strijdt meldt Räikkönen op de radio aan het team:Jongens ik kom er niet voorbij ,hij wacht telkens met het kiezen van een baankant tot ik mijn keus gemaakt heb en dan blokt-ie me. Ik kom er zo niet voorbij.

Het zijn de woorden van een wereldkampioen die eigenlijk willen zeggen: ”Ik kan die jongen niet voorbij komen omdat hij iets doet dat ik nog nooit eerder zag,
hij maakt op de een of andere manier tijd om net zolang op het midden van de baan te blijven rijden tot ik laat zien aan welke kant ik wil aanvallen”.

In de allerlaatste ronde klaagt Räikkönen nog eens hardvochtig dat Max Verstappen van zijn lijn afgaat bij een inhaalactie, maar Kimi is al te ver achter om de Stewards of the Meeting nog aan het werk te krijgen. De strijd is gestreden.

En zo blijft het dan; twee Mercedessen, Hamilton pakt de volle winst, Rosberg tweede. Ricciardo blijft Vettel voor en Max Verstappen houdt de snellere Räikkönen tot het einde goed af.

Waarom Verstappen problemen had om een goede racesnelheid te ontwikkelen gaan we hopelijk in de komende dagen nog aan u melden.

Uitslag Grand Prix van Hongarije

1	HAM	LAP 70
2	ROS	+1.977
3	RIC	+27.539
4	VET	+28.213
5	VES	+48.659
6	RAI	+49.044
7	ALO	+1L
8	SAI	+1L
9	BOT	+1L
10	HUL	+1L
11	PER	+1L
12	PAL	+1L
13	GUT	+1L
14	GRO	+1L
15	MAG	+1L
16	KVY	+1L
17	NAS	+1L
18	MAS	+2L
19	WEH	+2L
20	ERI	+2L
21	HAR	+2L
22      BUT	-


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!