Welkom bij de GPPits.net liveblog van de derde vrije training voor de Grand Prix van Hongarije! Het komende uur gaan we kijken naar de verrichtingen van Max Verstappen en de andere coureurs op de Hungaroring in Boedapest.

12:04 – Dat was het dan voor wat betreft ons liveverslag van de derde vrije training. Max Verstappen klokte de vierde tijd, waar Ferrari met beide wagens fier bovenaan staat. De kwalificatie gaat van start om 14:00. In de tussentijd zal ook bekend worden of Felipe Massa verder gaat deelnemen aan het weekend. Hou deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws vanuit Hongarije!

12:03 – De eindstand van de derde vrije training.

12:01 – De coureurs zijn allemaal binnen. Verrassend genoeg is het Ferrari dat op kop staat, nadat gisteren Red Bull juist erg snel leek. Mercedes lijkt wat tekort te komen op het krappe bochtige Hungaroring circuit, of hebben de Duitsers nog wat extra’s over?

12:00 – De sessie zit erop. Er gaat geen snelle ronde meer komen van Hamilton. Hij is al bezig met proefstarts.

11:59 – Max Verstappen is wederom sneller gegaan en staat nu vierde. Hij is daarmee Hamilton voorbij!

11:57 – Valtteri Bottas heeft zijn werkzaamheden voltooid, hij stapt uit. Ook Fernando Alonso stapt uit zijn McLaren. Hij heeft zijn wagen wat vreemd geparkeerd bij de technische keuring, en beent vlot richting de weegschaal.

11:55 – De laatste vijf minuten van de sessie zijn ingegaan. Veel mensen op de baan nu, allemaal op de supersoft banden. Gaat er nog wat veranderen aan de tijdenlijst?

11:52 – Claire Williams geeft aan dat Massa zich inderdaad niet goed voelt, maar doet verder geen uitspraken. De monteurs van Williams zijn de pedalen van Massa’s wagen aan het verstellen. Dat kan erop wijzen dat er een andere coureur (Di Resta) in de wagen zit voor de kwalificatie.

11:51 – Max Verstappen is op de baan, en zet zijn tijd scherper. De Nederlander is nu vijfde, en sneller dan de tijd die Ricciardo voor zijn uitvallen heeft gezet.

11:50 – Op de beelden is te zien dat Paul Di Resta zich richting het Williams motorhome snelt. Er zijn echter nog geen berichten van Williams uit over het verdere verloop van het weekend.

11:49 – De stand met nog tien minuten te gaan!

11:48 – Romain Grosjean zet zijn Haas F1 achterstevoren in bocht 2. Geen schade voor de Fransman en hij kan zijn weg vervolgen.

11:47 – Felipe Massa heeft zijn auto verlaten. De Williams staat er zo dusdanig gedemonteerd bij dat deze niet meer in actie lijkt te komen. Vooralsnog is het onduidelijk of dit door de gezondheid van Massa komt, of dat er een ander probleem is.

11:46 РWederom schiet Lewis Hamilton even van de baan. Ditmaal in bocht ̩̩n.

11:45 – McLaren is lekker bezig in de top tien. Alonso heeft de zevende tijd staan, Vandoorne achtste. De bochtige natuur van de Hungaroring lijkt de McLaren goed te liggen.

11:44 – Max Verstappen staat momenteel op de zesde positie. De Nederlander is in de pitbox.

11:43 – Vierde tijd voor Hamilton. Één seconde en vier tienden langzamer dan Vettel.

11:41 – De Mercedes coureurs nu wel onderweg op de supersoft compounds. Bottas heeft inmiddels de derde tijd gelokt, maar moet nog vier tiende toegeven op Raikkonen. Hamilton heeft zijn eerste ronde op supersoft vergooid door een foutje.

11:40 – Vettel klokt een 1:17.017. Weer zet hij het onofficiele baanrecord wat scherper.

11:38 – De Mercedes coureurs zijn overigens de enigen op de soft compound. Zou het team aan het kijken zijn of Hamilton en Bottas op soft doorkunnen naar Q3? Dat zou (wellicht) een strategisch voordeel opleveren in de eerste stint van de race.

11:36 – De gehele stand na een half uur.

11:34 – In Silverstone stond de Austrailiër ook al langs de baan met een kapotte versnellingsbak. Mocht het zo zijn dat Red Bull de versnellingsbak moet wisselen, staat daar vijf startplaatsen gridstraf op.

11:33 – De sessie lijkt erop te zitten van Daniel Ricciardo. Hij staat stil langs het circuit. Over de boordradio geeft hij aan dat de versnellingsban vast zit in de vijfde versnelling.

11:31 – Ricciardo heeft inmiddels een tijd gezet. Derde in 1:18.714. Max Verstappen is inmiddels ook op de baan.

11:30 РHamilton heeft het duidelijk niet makkelijk. De auto ziet er wat instabiel uit met blokkerende wielen hier en daar. Hij is ook ̩̩n seconde trager dan Vettel, op banden (soft) die op papier zeven tiende moeten toegeven op de supsersoft van Vettel.

11:29 – Hamilton heeft een momentje in de chicane. Hij moet rechtdoor over de uitloopstrook.

11:28 – De stand na vijfentwintig minuten vrije training.

11:27 – Daniel Ricciardo is bezig met zijn eerste geklokte ronde. Dat is behoorlijk laat, er is nog iets meer dan een half uur te gaan.

11:24 – In zijn tweede ronde gaat Hamilton een stuk sneller. Hij gaat naar de derde tijd in 1:18.739. Negen tiende langzamer dan Vettel op de supersoft compound.

11:21 – Lewis Hamilton heeft inmiddels ook zijn eerste geklokte ronde voltooid. Hij komt niet verder dan de vijfde tijd. Wel moet gezegd worden dat zowel Hamilton en Bottas op de soft compound rijden.

11:20 – Max Verstappen staat momenteel nog derde. Hij is niet op de baan.

11:18 – Het is een record dat niet lang staat, Sebastian Vettel gunt zijn teamgenoot niets!

11:16 – Raikkonen zet zijn tijd nog iets scherper in 1:17.909. Dat is een nieuw baanrecord op de Hungaroring. Het officiële ronderecord wordt overigens alleen in races geklokt.

11:15 – Het kan overigens een bijzondere dag worden voor Lewis Hamilton. Als hij tijdens de kwalificatie de snelste tijd rijdt, dan komt hij in pole positions op gelijke hoogte met Michael Schumacher.

11:13 – Er is een nieuwe snelste man op de baan. Kimi Raikkonen gaat sneller dan Verstappen in 1:18.727.

11:12 – Felipe Massa stapt in zijn wagen. De Braziliaan was niet fit gisteren en vanochtend. Mocht hij ervoor kiezen om niet verder te gaan dit weekend, dan zal Paul Di Resta hem vervangen.

11:10 – Verwacht wordt dat er veel gereden gaat worden in deze derde vrije training. Gisteren was er veel vertraging door relatief veel crashes. Jolyon Palmer brak zelfs twee keer zijn auto af.

11:09 – Hij rijdt de snelste tijd in 1:19.012. Dat doet hij op de supersoft compound.

11:07 – Ook Max Verstappen is op de baan en is bezig met zijn eerste geklokte ronde.

11:04 – De heren coureurs mogen dit weekend gebruik maken van de supersoft (rood), soft (geel) en medium (wit) banden.

11:03 – Van de topteams zijn inmiddels ook Sebastian Vettel en Valtteri Bottas op de baan. Carlos Sainz is de eerste die een tijd op de klokken brengt. 1:23.758 op de medium compound.

11:00 – De lampen aan het eind van de pitlane staan op groen! De derde vrije training is onderweg. Marcus Ericsson is de eerste coureur die het asfalt opzoekt, gevolgd door Daniil Kvyat en Romain Grosjean.

10:59 – Taart met kaarsjes in de McLaren pitbox. Fernando Alonso viert vandaag zijn verjaardag!

10:58 – Het is zonnig weer in Boedapest. Met een temperatuur van vijfentwintig graden en een licht briesje zijn het prima omstandigheden om verder te werken aan de setup van de wagens.

10:56 – Max Verstappen is klaar voor het begin van de derde vrije training!

10:50 – Even was er onduidelijkheid over de gezondheid van Felipe Massa, maar de Braziliaan is fit verklaard voor de rest van het weekend.

10:45 – Over een klein kwartiertje begint de derde vrije training voor de Grand Prix van Hongarije. Gisteren was Daniel Ricciardo tot twee keer toe de snelste.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!