Na het overlijden van Jules Bianchi stond de Formule 1 een zwaar weekend te wachten in Hongarije. De wedstrijd die zondagmiddag werd verreden op de Hungaroring was echter meer dan een fantastisch eerbetoon aan de Fransman. Sebastian Vettel won een zinderende race voor de verrassende Red Bulls van Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo. Max Verstappen knokte zich naar een uitstekende vierde plaats.

Voor Jules
Voor aanvang van de wedstrijd werd er één minuut stilte gehouden voor de vorige week overleden Jules Bianchi. De coureurs stonden tijdens het indrukwekkende moment in een kring waarin de helm van Bianchi centraal stond. Na het ten gehore brengen van het Hongaarse volkslied konden de coureurs weer over tot de orde van de dag en dat was ‘gewoon’ het rijden van de Grand Prix. Voor Jules.

Ferrari doet machtsgreep
Bij de start van de race zijn het de Ferrari’s die wonderwel aan de leiding komen. Net zoals in Silverstone kennen de Mercedes coureurs een enorm slechte start.Tegen alle verwachtingen in weten beide Ferrari’s toch weg te lopen bij Nico Rosberg en Valtteri Bottas. Lewis Hamilton is dan teruggevallen naar de tiende plek nadat een ietwat paniekerige aanval op Nico Rosberg hem een ritje door de grindbak opleverde.

Wanneer de voorsprong van de rode bolides op hun hoogtepunt is beginnen er problemen op te spelen bij Raikkonen. Het MGU-K systeem faalt en Raikkonen verliest veel snelheid. Wanneer dan ook nog eens de Safety Car op de baan komt na een crash van Nico Hulkenberg is de voorsprong helemaal weg. Raikkonen wordt al snel gepasseerd door Rosberg en de Red Bulls, en niet veel later moet hij zijn Ferrari parkeren in de pitbox.

Sebastian Vettel wordt na de Safety Car flink belaagd door Rosberg en Daniel Ricciardo. Ricciardo lijkt net als vorig jaar vleugels te hebben en probeert Rosberg te passeren. Wanneer ze elkaar daarbij raken loopt Rosberg een lekke band op en moet Ricciardo een nieuwe neus halen. Daarmee is de tweede zege van het seizoen voor Vettel en Ferrari veilig gesteld. Zoals verwacht wordt de overwinning door Vettel opgedragen aan Jules Bianchi.

Verstappen verricht heldendaad
De Nederlandse fans op de Hungaroring staan vooral op de banken voor Max Verstappen. De jonge Nederlander start slecht. Hij zakt vanaf zijn negende startplaats terug naar de dertiende positie, maar gedurende de wedstrijd weet hij zich terug te werken naar de achtste positie.

De rest van de race valt eigenlijk alles de kant van Verstappen op. Hij krijgt een Drive Through Penalty voor het te snel rijden onder de Safety Car, maar door de riante voorsprong die hij heeft opgebouwd ten opzichte van Fernando Alonso heeft hij hier geen posities schade van. Verder wint Verstappen vooral positie door het wegvallen van concurrenten. Hulkenberg valt weg door zijn crash, Bottas loopt in een aanvaring met Verstappen een lekke band op en zowel Hamilton als Rosberg vallen weg door een aanvaring met Ricciardo.

De vierde positie is voor Verstappen het gevolg. Even lijkt er sprake te zijn van een podiumplek, maar Ricciardo verliest niet genoeg tijd tijdens het wisselen van zijn voorvleugel om Verstappen aan de derde plek te helpen. Maar de vierde positie is de beste klassering voor een Nederlandse coureur in vijftien jaar.

De twaalf punten die Verstappen incasseert met zijn vierde plek brengen hem naar de elfde plek in de stand om het wereldkampioenschap met een totaalscore van tweeëntwintig punten. Dat zijn vijf punten meer dan zijn vader Jos in zijn gehele loopbaan scoorde, en dat maakt Max, puur kijkend naar het aantal behaalde punten, de meest succesvolle Nederlandse Formule 1 coureur ooit.

Monsterscore voor Red Bull en McLaren
Red Bull Racing scoorde tot de Grand Prix van Hongarije geen enkel podium in 2015. Dat zowel Daniil Kvyat en Ricciardo het podium mochten beklimmen op de Hungaroring was dan ook bijna te mooi om waar te zijn voor het geplaagde team. De daarbij horende drieëndertig punten zijn daarmee ook meer dan welkom in Milton Keynes. Even leek het er nog op dat Ricciardo zelfs een gooi zou kunnen doen naar de zege, maar zijn aanvaring met Lewis Hamilton zorgde er voor dat juist Kvyat er met de tweede plek vandoor ging.

Een ander team dat tevreden naar huis kan is McLaren. In de gouden jaren werd het team niet bijzonder blij van het scoren van twaalf punten in één  race, maar vandaag waren de mannen uit Woking er mee in extase. Beide McLaren coureurs reden om de incidenten heen en bleven in het juiste spoor. Dat werd beloond met een vijfde plek voor Fernando Alonso, en een negende plek voor Jenson Button. In de WK stand voor constructeurs blijft het team echter steken op de negende positie.

Een monsterscore was er ook voor Pastor Maldonado, in negatieve zin wel te verstaan. Maldonado was de ontvanger van maar liefst drie Drive Through Penalty’s. één  voor een aanrijding met Sergio Perez, één  voor het te snel rijden in de pitstraat en één  voor het inhalen tijdens de Safety Car situatie.

Zomerstop
Na de Grand Prix van Hongarije is het geheel volgens moderne traditie tijd voor de zomerstop. De volgende Grand Prix vindt over vier weken plaats in het legendarische Spa Francorchamps circuit in België. Volgend weekend is er echter nog Formule 1 actie in Nederland. De behaalde vierde plek van Max Verstappen zal dan gevierd worden met een aantal demo’s tijdens de Gamma Racing Day op het TT Circuit in Assen.