Hoewel velen de dominantie van Mercedes vervloeken, zorgt de tweestrijd tussen Hamilton en Rosberg ervoor dat er altijd wel ‘wat te beleven valt’.

Bij aanvang van het weekeinde viel er veel wanklank te horen omtrent onduidelijkheid over de snelle ronde van Rosberg in Hongarije.

Nico Rosberg passeerde geel, maar kon desondanks een competitieve tijd rijden. Iets wat veel coureurs onbegrijpelijk vonden. Het werd pas een heksenketel toen teamgenoot Lewis Hamilton op een ‘Alain Prost’-achtige wijze (denk Suzuka 1988, FR), vragen ging stellen aan racedirecteur Charlie Whiting.

Ook ‘onze’ Max Verstappen werd bekritiseerd vanwege zijn ‘bewegingen in de remzone’…De heren coureurs wisten anders wel dat er geen reglement is voorgeschreven door de FIA, hoe iemand zich dient te gedragen in de remzone.

Verstappen lachte de kritiek van Räikkönen en stelde voor om samen met de Fin een ijsje te eten.
De Nederlander heeft wel andere, belangrijkere zaken aan zijn hoofd. Teamgenoot Ricciardo is een ander koekje gebleken dan Carlos Sainz jr. En Max wil hoe dan ook de Aussie op regelmatige basis verslaan.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Duitsland:

Mercedes:
Geen problemen eigenlijk voor Lewis Hamilton [P1]. De regerend kampioen toerde bijna ontspannen naar een vierde overwinning op rij in één maand. Als dat geen toewijding en focus is…
Nico Rosberg [P4] had een mindere dag in zijn thuisrace. Zaterdag werd er nog een pole gepakt, maar op zondag worden de punten verdeeld. Rosberg had een trage start en zag meteen twee Red Bulls voor zijn neus., en reed hij al achter de feiten aan.

De nummer twee in het kampioenschap meende dat de penalty voor het wegdrukken van Verstappen onterecht was.

De Duitser claimt dat hij al vol instuurde, maar dat Verstappen hem een goede entry in de hairpin belette. Beelden achteraf laten juist zien dat Rosberg, net als in Oostenrijk, pas heel laat instuurde.

Moeite om rechtsaf in te sturen?

Red Bull:
Zowel Verstappen als Ricciardo mogen tevreden zijn. Ferrari is verslagen…En voorlopig zal dat ook zo blijven, nu Maranello de ene na de andere techneut de laan uit stuurt.
Max Verstappen [P3] had wel problemen met de banden en achterkant van zijn auto en moest in de slotfase zijn teamgenoot voorbij laten. Rosberg vond het nodig om Verstappen geheel naast de baan te drukken, maar werd daarvoor bestraft.

Daniel Ricciardo reed vandaag zijn 100ste Grand Prix en mocht het op een P2 afmaken. Kon maximaal profiteren van de fout bij Rosberg en kreeg hulp van de pitsmuur om Verstappen te passeren. Was nipt de snellere van de twee, en had een waterkansje om Hamilton te bedreigen.

Een logische beslissing van Horner derhalve.

Ferrari:
Zoals eerder gezegd; het is crisis bij Ferrari. Oppperbaas Marchionne eist a la Montezemolo overwinningen en daartoe moeten er koppen rollen.

Al blijft het in het midden of James Allison vrijwillig vertrok of werd ontslagen. De Brit verloor onlangs zijn vrouw aan een slopende ziekte en was vaker in zijn thuisland dan in Italië.
Na Allison zullen ook de mensen die de Brit meenam vertrekken.

Saillant detail; Ook een Kimi Räikkönen [P6] werd door James Allison overtuigt om naar Italië te komen.

En Vettel [P5]? Die kijkt ernaar en moet op zoek naar een manier op de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ferrari was redelijk kansloos vandaag, en zelfs het niet bepaald geavanceerde Force India reed vergelijkbare rondetijden.

Een onrustige vakantie voor de Italianen.

McLaren:
Het gaat langzaamaan beter en beter met het Brits-Japanse combinatie. Jenson Button [P8] kreeg vrijdag een stukje carbon in zijn oog, maar reed toch nog een prima tijd. Het geloof in de auto wordt langzaam groter, maar zal Button volgend jaar nog in een McLaren zitten?

Alonso [P12] had een soortgelijke race, hetzij dat oud-McLarencoureur Sergio Perez in de eindfase roet in het eten gooide en het laatste puntje inpikte. Ook de matige Esteban Gutierrez wist zich langs de kampioen van 2005 en 2006 te wringen.

Of rijdt de man uit Oviedo nog steeds met een GP2-motor?

Williams:
Valtteri Bottas [P9] moest de eer hooghouden voor het team van Sir Frank Williams, nadat teamgenoot Felipe Massa uitviel met pech. Eerder bleken diverse updates niet te werken en verloor het team veel tijd op de concurrentie.

Toro Rosso:
Wat is er eigenlijk (werkelijk) met Toro Rosso aan de hand? P14 en P15 voor Sainz jr. en Kvyat zijn geen resultaten die men verwachtte, na de eerste vier races van dit seizoen.

Het is mogelijk dat Hockenheim de STR niet ligt, maar de Red Bull is in de basis geen geheel ander ontwerp. De auto van Toro Rosso is hooguit wat conservatiever. Geen goede verklaring voor een dergelijk achterstand ten opzichte van het moederteam.

Puntje voor Sainz jr.; hij versloeg andermaal zijn meer ervaren teamgenoot Kvyat.

Force India:

Nico Hülkenberg versloeg zijn teamgenoot in zijn thuisrace met een prima zevende plaats. ‘Hulk’ wist Bottas bij te halen en te passeren, waarbij we mogen opmerken dat zijn auto net zo snel was als de Ferrari’s van Vettel en Räikkönen.

Maar dat is eerder te wijten aan de Italianen dan dat het team van Dr. Vijay Mallya daadwerkelijk een ontwikkelingssprong zou hebben gemaakt.
Sergio Perez wist in de slotfase Fernando Alonso een P10 te ontfutselen.

Renault:
Bij Renault mag men zo naderhand gaan nadenken over haar coureursbezetting. Beiden lijken niet te kunnen leveren, terwijl klantteam Red Bull naar podiums rijdt met dezelfde motor.
Kevin Magnussen pakte een P16, terwijl Jolyon Palmer de auto nu wel op de baan wist te houden, maar niet verder kwam dan een negentiende positie. Zelfs Wehrlein met zijn Manor zat voor het fabrieksteam van Renault.

Sauber:
Geen goede dag om Felipe te heten. Net als naam- en landgenoot Felipe Massa moest Nasr de strijd staken. Ericsson [P18], wiens carrière gered lijkt door de overname van het team door zijn sponsor, kon niet imponeren en moest een Manor [Wehrlein] voor zich dulden.

Manor:
Zoals eerder opgemerkt doet Pascal Wehrlein weer van zich spreken. De protege van Mercedes reed naar een –qua mogelijkheden- prima zeventiende plaats in zijn thuisrace.
Teamgenoot Rio Haryanto reed misschien wel zijn laatste Grand Prix. De Indonesiër moet geld zien te vinden, om zo het seizoen af te kunnen maken.

Maar wapenfeiten heeft Rio niet laten zien, en dat zou er best voor kunnen zorgen dat een betaling ook uitblijft.
In de wandelgangen wordt Ocon genoemd als opvolger voor de man die als twintigste en laatste rijdende auto over de finish kwam.

HaasF1:
Na een sprankelend begin was het even zoeken voor de debutant. Inmiddels let men zich toe op de auto voor 2017, dus zullen er niet veel updates voorhanden zijn. Een lot waarin Romain Grosjean [P13] en Esteban Gutierrez [P11] zich moeten schikken.

Zo lopen de hazen nu eenmaal.