De Grand Prix van België is voor de Nederlandse Formule 1 fans uitgelopen op een teleurstelling. Max Verstappen moest na acht ronden zijn Red Bull Racing wagen andermaal aan de kant zetten. Lewis Hamilton won de Grand Prix nadat hij Sebastian Vettel vrijwel de gehele race in zijn kielzog had.

Wederom pech voor Verstappen
Na acht ronden was de strijd al gestreden voor Max Verstappen. De Red Bull gaf het voor de zesde keer dit seizoen op. Een zichtbaar getergde Max Verstappen kon achterop een motorfiets teruggebracht worden naar de paddock, alwaar hij duidelijk door de pers liet optekenen dat het zo niet langer kan. Verstappen wist bij de start zijn vijfde positie te prolongeren en verdween daarna, zoals zo vaak dit seizoen, in het gat tussen de top vier en de rest van het veld.

De uitvalbeurt voor Verstappen was een enorme teleurstelling voor de aanwezige Nederlandse fans. In grote getale trok een oranje leger naar de Belgische Ardennen om Max Verstappen te zien racen.

Hamilton magistraal, maar onder druk
Aan de kop van het veld wist Sebastian Vettel eigenlijk de hele race lang in het spoor van Lewis Hamilton te blijven. Afgezien van een tweetal inhaalpogingen bij de start en na een safety car fase bleef het daar ook bij. Zelfs op de zachtere ultrasoft compound kon Vettel niet meer dan aanhaken bij Hamilton, die de race na de tweede pitstop vervolgde op de hardere soft compound.

Het is de achtenvijftigste overwinning uit de Formule 1 carrière van Lewis Hamilton, de vandaag voor de tweehonderdste keer aan de start van een Grand Prix stond.

 

Force India met handen in het haar
In de stand op de constructeurskampioenschap staat Force India stevig vierde. Maar dat de coureurs het niet met elkaar kunnen vinden was voor dit raceweekend al duidelijk, en tijdens de race deed met name Sergio Perez er nog een schepje bovenop. Twee maal kwamen Perez en Esteban Ocon met elkaar in aanraking. De eerste keer bij de start, waar Perez te weinig ruimte liet voor Ocon en beide heren elkaar weer raakten. Perez maakte na afloop van de race excuses voor deze actie aan zijn teamgenoot, omdat hij de verkeerde motorafstelling had geselecteerd, en daardoor vermogen tekortkwam.

Discutabeler is de tweede aanvaring die beide teamgenoten hadden. Bij het uitkomen van de La Source hairpin maakt Perez een fout bij het uitaccelereren en Ocon weet langszij te komen. Daarop dwingt Perez zijn teamgenoot richting de muur en beide wagens raken elkaar. Ocon loopt voorvleugelschade op, en Perez kan naar de pitlane met een lekke band. Voor deze actie maakt Perez echter geen excuses, aangezien hij van mening is dat zijn teamgenoot beter had kunnen wachten tot het Kemmel Straight, waar hij er met DRS makkelijk voorbij had gekund. De actie bleef door de wedstrijdleiding onbestraft.

De lijdensweg van Fernando Alonso
Fernando Alonso had een prima start van de Grand Prix. Gestart vanaf de tiende positie weet hij in de eerste ronde op te klimmen naar de zevende positie. De Honda powerunit van de McLaren komt echter zo dusdanig veel topsnelheid tekort dat hij de daarop volgende ronden links en rechts voorbij gereden wordt. Wat daarop volgt is een Alonso die duidelijk via de radio laat weten dat hij het maar gênant vindt allemaal. De lijdensweg van de tweevoudig wereldkampioen wordt later in de race beëindigd als hij met (wederom) technische problemen moet uitvallen.

Over een kleine week doet het Formule 1 circus Monza aan voor de Grand Prix van Italië. Het circuit vereist veel vermogen en topsnelheid, en daarmee weet Max Verstappen van tevoren al dat het een lastig weekend gaat worden.