Daniël Ricciardo heeft zondagmiddag de incidentrijke Grote Prijs van België gewonnen op het circuit van Spa Francorchamps. De Australische Red Bull Racing coureur profiteerde optimaal van een touché tussen de Mercedes coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Rosberg wist nog een tweede plaats uit het vuur te slepen, Lewis Hamilton moest de strijd later in de race staken. Valtteri Bottas behaalde de derde plaats, zijn vierde podium in vijf wedstrijden.

Al bij het ingaan van de opwarmronde zijn er problemen bij Fernando Alonso. Zijn wagen staat bij het vijftien seconden signaal nog op de krik. Wanneer de monteurs klaar zijn met de Ferrari vertrekt Alonso vóór de laatste wagen op de grid. Zodoende mag hij zijn vierde plek alsnog innemen. Wel krijgt de Spanjaard vijf seconden straftijd op zijn eerste pitstop.

Nico Rosberg kan bij de start zijn Pole Position niet verzilveren. Lewis Hamilton neemt vanaf de tweede plaats de leiding, terwijl Sebastian Vettel de tweede plaats pakt. Rosberg moet genoegen nemen met de derde plek als het veld voor de eerste keer door Eau Rouge dendert. Wanneer Vettel bij Les Combes probeert om Hamilton uit te remmen gaat hij wijd en moet de tweede plek weer aan Rosberg laten. Ondertussen komen Romain Grosjean en Jules Bianchi met elkaar in aanvaring. Beide coureurs keren na één ronde terug in de pits om reparaties uit te laten voeren.

Het moment van de race komt dan al in de tweede ronde. Rosberg profiteert van de slipstream die hij heeft van de wagen van Hamilton. De Duitser probeert, wetende dat dit wellicht zijn enige kans van de dag is, zijn Mercedes buitenom langs de wagen van zijn teamgenoot te wurmen. Zowel Hamilton als Rosberg weten van geen wijken en beide kemphanen raken elkaar. Rosberg verliest bij de touché zijn wing-end plate, maar de schade bij Hamilton is groter. Hij loopt een lekke linker achterband op en moet met een slakkengang terug naar de pits. Op de terugweg slaan de stukken rubber van de velg af. Het rubber bevuilt niet alleen het circuit, maar slaat daarnaast ook de vloer van Hamilton’s Mercedes kapot. Na de pitstop komt Hamilton als negentiende weer de baan op.

In alle commotie in de eerste twee ronden wordt duidelijk dat zowel Pastor Maldonado als debutant Andr Lotterer hun wagens met technische problemen hebben moeten parkeren. Daarmee zit het debuut van de Duitser Lotterer er na één ronde al op. Een opvallende gelijkenis met een andere Duitser die drieentwintig jaar geleden op Spa zijn debuut maakte vanuit een endurance klasse, in een eveneens groene wagen.

Het Red Bull Racing duo Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo hebben inmiddels geprofiteerd van de Mercedes clash en volgen de neerwaartse druk missende Rosberg op de voet. Als Vettel in de zevende ronde een momentje heeft in Pouhon passeert Ricciardo hem. Bij het ingaan van de volgende ronde zoekt Rosberg de pits op voor een nieuwe voorvleugel, de leiding overdragend aan Ricciardo en Vettel.

De lange pitstop zorgt er voor dat Rosberg een inhaalrace moet rijden. Een duel met Vettel voor de derde positie levert het echter een flat-spot op als hij zijn wielen blokkeert bij de Bus-Stop chicane. Valterri Bottas is er vervolgens als de kippen bij om de positie van Rosberg over te nemen op het Kemmel Straight. De Finse Williams coureur opent vervolgens de jacht op Vettel. Twee ronden later wisselt Rosberg de beschadigde banden voor een vers setje medium Pirelli’s. Later krijgt hij ook nog eens last van een stuk aan flarden getrokken band, waarschijnlijk van Lewis Hamilton, dat in zijn cockpit wappert. Een ronde later is het deel weg, waardoor een extra pitstop niet nodig blijkt.

In ronde tweeentwintig ontvouwt zich hét gevecht van de race. Alonso is na zijn stops en penalty vast komen te zitten achter de McLaren van Kevin Magnussen. Alonso probeert zijn Ferrari in Rivage aan de buitenkant van de McLaren te zetten. Magnussen gooit echter, tot frustratie van Alonso, de deur dicht. Alonso prikt zijn wagen in de rest van de ronde links en rechts van de McLaren, maar Magnussen geeft geen krimp.

Kimi Raikkonen, viervoudig winnaar van de Grote Prijs van België, is op dat moment bezig met zijn beste wedstrijd van het seizoen. Een tijdje rijdt Raikkonen op de tweede plek dankzij enorm constante rondetijden. Toch lukt het de wereldkampioen van 2007 niet om Rosberg en Bottas achter zich te houden. De vierde plek die hij dan inneemt is echter zijn beste klassering van het seizoen.

Inmiddels wordt het duidelijk dat het niet de dag is van Lewis Hamilton. In ronde achtentwintig geeft hij aan dat hij geen neerwaartse druk meer heeft, en dat hij de motor wil sparen. Hij heeft er namelijk, dankzij de brand in Hongarije, nog één minder te gebruiken dan Rosberg. Mercedes wil echter niet dat Hamilton opgeeft en beveelt hem om door te rijden en te wachten op een eventuele safety car situatie. Hamilton heeft echter niet meer de snelheid om de (normaal gesproken) tragere Lotus van Romain Grosjean bij te halen en te passeren. Hamilton heeft dus een hard hoofd in een inhaalrace in het geval van een safety car. En aantal ronden voor het einde zwicht Mercedes en besluit om Hamilton uit te laten vallen.

Aan de voorkant van het veld ontvouwt zich vervolgens de eindsprint voor de zege. Ricciardo heeft in ronde zevenentwintig een vers setje mediums gehaald en besluit om de race op deze set uit te rijden. Rosberg daarentegen haalt pas in ronde vijfendertig een vers setje softs en is daarmee fors sneller dan Ricciardo. Een briljante inhaalactie op Bottas in Blanchimont helpt hem naar de tweede plaats.

Ondertussen is Alonso nog steeds niet verlost van Magnussen, de na de pitstops teruggevallen Vettel en Jenson Button. Magnussen dwingt Alonso op het Kemmel straight op het gras, iets wat hem na de race op twintig seconden straf komt te staan. Later in Rivage moet Alonso weer eieren voor zijn geld kiezen. Button profiteert van het geduw en getrek, maar ook hij kan de actie niet afmaken. Uiteindelijk is het Vettel die (op de zachte band) aan het langste eind trekt. In de laatste ronde raken Alonso en Vettel elkaar nog even. De wing-end plate van Alonso moet het ontgelden en Alonso komt slechts als achtste aan de finish. Magnussen verslaat Button voor de zesde positie.

De voorsprong van Ricciardo op Rosberg is uitendelijk genoeg om hem aan de zege te helpen. Rosberg komt 2,9 seconden tekort. Daarmee wint Ricciardo de derde Grand Prix uit zijn carriére en zijn tweede op rij. Bottas finisht na wederom een constante wedstrijd derde voor Raikkonen, Vettel, Magnussen, Button, Alonso, Perez en Kvyat.

Na de race is het Rosberg die de schuld lijkt te krijgen van de aanrijding tussen hem en Hamilton. De Duitser wordt onder luid boe geroep en gefluit ontvangen op het podium. Oud teambaas, en afnemer van de interviews op het podium, Eddie Jordan steekt hier echter tot twee maal toe een stokje voor. Beide Mercedes coureurs waren na afloop van de race zo wijs om de vuile was niet buiten te hangen terwijl er nog niet in teamverband gesproken is. Het mag dus duidelijk zijn welk onderwerp de komende week het Formule 1 nieuws zal gaan beheersen…