Was het in Boedapest de laatste keer dat we Ocon in deze auto zagen?

Mag Force India wel rijden komend weekend?

Er zijn problemen voor Force India rondom de licentie van het team.
Force India werd onlangs overgenomen van diens eigenaren door een consortium onder leiding van Lawrence Stroll, de vader van Williamscoureur Lance. Daarbij werd alles overgedragen behalve de licentie om te racen. Daarop is door schuldeisers uit India van Vijay Malija namelijk beslag laten leggen. Stroll had een paar weken de tijd uitgetrokken om dat probleem op te lossen met de banken in India, maar dat is niet zo snel gelukt.

Het team heeft nu overeenkomst met FIA en FOM om een nieuwe licentie aan te vragen, een andere naam aan te nemen en een rijderswissel toe te passen. Voor een nieuwe licentie en naamsverandering met behoud van alle rechten moeten de andere teams akkoord geven. Williams, Renault en McLaren weigeren dat.

Renault en McLaren omdat ze bang zijn dat Team Stroll een filiaal van Mercedes gaat worden, zoals Haas van Ferrari en Toro Rosso van Red Bull is. Williams ziet simpelweg een kans om meer geld binnen te halen voor komend jaar; als er een team wegvalt levert dat de andere teams meer geld op.

Williams
Het team van Sir Frank zit natuurlijk diep in de problemen: Sponsor Martini haakt binnenkort af en Stroll betaalde fors voor het stoeltje van Lance. De bedoeling was dat Stroll meer zeggenschap zou krijgen binnen Williams en grootaandeelhouder zou gaan worden, maar dat is allemaal niet doorgegaan, Stroll heeft in Force India geïnvesteerd. Dat steekt natuurlijk behoorlijk bij Williams.
Als Lance Stroll inderdaad op korte termijn naar het andere team vertrekt zal naar verluid Kubica zijn plek innemen. Ocon komt dan vrij, hij zou naar verluid dan per direct Fernando Alonso bij McLaren vervangen en naast Vandoorne gaan rijden de rest van het seizoen.

Perikelen
Maar goed, er zijn dus problemen rondom dat plan van Stroll. Er zijn een aantal scenario’s;
1. De teams geven vandaag alsnog unaniem akkoord voor het plan waarbij Force India de punten van dit jaar inlevert maar rechten op TV-gelden behoudt. Team Stroll krijgt een nieuwe licentie en kan racen komend weekend.
2. De teams geven geen toestemming voor deze constructie: Force India doet komende race niet mee, neemt de komende weken om de beslaglegging op de licentie door schuldeisers van Vijay Malija op te heffen en stroomt op Monza of Singapore weer in.
3. Renault, Williams en McLaren gaan serieus dwarsliggen, Team Stroll / Force India kan de rest van het jaar niet meer deelnemen, verliest de punten en de TV gelden van de eerste twaalf races dit seizoen.

Er is dus een kans dat Perez en Ocon weliswaar een contract hebben voor dit jaar maar niet meer zullen racen.

GPPITS houdt u op de hoogte van eventueel verdere ontwikkelingen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!