Dit weekeinde kwam er een eind aan de altijd te lange zomerstop in de Formule 1. Het seizoen kende voor de vakantie een heftige GP in Hongarije, waarbij Max Verstappen een mooie P4 behaalde. Het zorgde er wellicht voor dat Spa geheel was uitverkocht, want ik telde alleen al op de vrijdag aardig wat Nederlandse kentekens.

Spa-Francorchamps is voor menige autosportliefhebbende Nederlander dan ook de beste mogelijkheid om een Grand Prix te bezoeken.

Ook dit jaar mocht ik erbij zijn en zat ik zelfs op een overdekte tribune. Dankzij de vriendelijke geste van hoofdredacteur Peter Gloudemans zat ik prinsheerlijk en beschut tegen een felle zon. En dat terwijl ik rekende op regen en daarom dergelijke kleding had meegenomen. Een verdere beschrijving van mijn dag en foto’s die ik heb gemaakt, kun je op mijn blog lezen.

Ik had op de vrijdag in ieder geval een topdag gehad. Veel foto’s kunnen maken en met een nieuwe camera enkele filmpjes kunnen maken. En natuurlijk als Rotterdammer die alleen ‘vlak land’ gewend is, mezelf flink op de proef gesteld met wederom een beklimming bij Bruxelles, want ook dat is Spa.

Spa-Francorchamps, favoriet bij menig coureur.

Natuurlijk vanwege die vermaarde bocht, genaamd Eau Rouge, maar het circuit heeft veel meer te bieden dan die steile klim richting Raidillon. Denk ook aan de prachtige ligging in de omgeving van het circuit. Wie hier rijdt heeft niet het gevoel op een kunstmatig ontworpen circuit te rijden.
Bij zeer hoge uitzondering wordt er in Spa gedurende het volledige weekend droog gereden en dat was dit jaar het geval.

Het leverde achter de eerste twee posities een enerverende race op.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden op het circuit van Spa-Francorchamps:

Mercedes:
Lewis Hamilton [P1]  kende nu eens een prima start. Al kwam Perez in zijn Force India even om de hoek kijken. De Brit won vrijwel onbedreigd de Grand Prix van België, maar hield nog een slag om de arm betreffende het kampioenschap. Maar alleen als Hamilton zelf verzaakt kan het WK hem ontglippen…

Rosberg op zijn beurt had een ‘Webber-start’. Zijn W06 kwam moeilijk van haar plek en Nico dook de eerst bocht in op P6 of zo.
Gelukkig voor de Duitser bleef het daarbij en kon Nico zich opmaken voor een inhaalrace naar P2. Maar teamgenoot Lewis heeft nu een voorsprong dan meer dan een overwinning [25 punten] bedraagt.

Red Bull:
Kvyat [P4] moest weer eens de eer hoog houden voor Red Bull, nadat Daniel Ricciardo [DNF] met een elektrisch defect aan zijn powerunit moest opgeven.
De Rus trapt wel op een gegeven ogenblik zijn band rechtsvoor bijna vierkant, met veel rookontwikkeling als gevolg…Dat was lang geleden dat we dat zagen in een Grand Prix.

Ferrari:
Kimi Räikkönen[P7] zag zijn contract verlengd met een jaar, maar meteen kwam daar het gerucht dat de Fin slecht het stoeltje een jaar warm mag houden voor Max Verstappen.
Bij de start had Kimi teveel wielspin, de race op zich was in orde maar de SF15T ontbeerde snelheid.

Vettel[DNF] nam de gok met een éénstopper. Vanaf R14 reed de Duitser op zijn mediums op P3, totdat in R42 de band rechtsachter ermee ophield. Grosjean oogste toen heel eenvoudig het laatste podiumplek.
Vettel uitte zijn woede na de race, iets wat niet door iedereen werd begrepen. Sebastian had toch gegokt en verloren. Dan heeft Pirelli er niet zoveel mee te maken.

McLaren:
Fernando Alonso kwam als dertiende over de meet. De Spanjaard zelf sprak van een spannende start en een pijnlijk saaie race.
Jenson Button [P14] meende dat de accu van de ERS waarschijnlijk niet verbonden waren. Vanaf de start werkte het systeem gewoon niet.

Honda stond hiermee flink voor schut, nadat men eerder had aangekondigd op het niveau van Ferrari te zitten. Daarna ontkende topman Arai zich in zulke bewoordingen te hebben uitgelaten.
Het maakt de Jappanners er niet bepaald geloofwaardig op.

Williams:
De FW37 was niet bepaald top op Spa. Zowel Massa [P6] als Bottas op P9, gleden en glibberden op de zachte banden. Het ging pas beter met de mediums, maar de Williams’ kwamen ook nog veel topsnelheid tekort.

Best raar voor een team met Mercedes-motoren.
Dat Bottas met een medium rechtsachter reed, terwijl er was gewisseld naar zachte Options, was natuurlijk een faal met een kapitale hoofdletter F…

Toro Rosso:
Max Verstappen [P8] en Carlos Sainz jr. [DNF] hebben blijkbaar een streepje voor bij teambaas Tost, die opperde dat beide talenten beter zouden zijn dan huidige Red Bull-kopman Ricciardo.

Sainz kon dat niet tonen, want zijn Renault-motor had geen vermogen. Al tijdens de formatieronde moest het Spaanse talent naar binnen. Men slaagde erin om het probleem op te lossen [gebroken kabel], maar toen had Carlos al meer dan twee ronden achterstand.
Uiteindelijk werd hij uit de race gehaald om de motor te sparen.

Max Verstappen had ook zo zijn issues met Renault. 10 startplaatsen straf wegens een motorwissel. De normaal zo coole Verstappen uitte zijn ongenoegen in de media en was er even helemaal klaar mee.
Maar liever problemen in de trainingen of kwalificatie dan in de race, zoals zijn teamgenoot overkwam.

De naam Verstappen stond al garant voor spektakel en ook Max weet die reputatie hoog te houden.

Of Max had de GP2-crash van Daniel de Jong niet gezien, of hij weer er juist door geïnspireerd? Je moet het maar durven; In Blanchimont, volgas, buitenom voorbij aan Nasr in zijn Sauber C34.
Dat Ferrari volgens Martin Brundle aast op Max Verstappen, is dan een redelijk logisch gerucht.

Force India:
Sergio Perez [P5] had een drukke dag op Spa. Er was altijd wel een opponent in de buurt om mee te vechten. Perez had zijn zinnen gezet op een podiumfinish, maar de VJM08 was niet goed op de zachte banden. Op mediums ging het beter, maar toen was de belangrijkste concurrent al te ver weg.
Hülkenberg ging niet eens van start. Het vermogen kwam en ging, dus kon het team niets anders doen dan Nico uit de race te nemen.

Lotus:
Pastor Maldonado [DNF]  had weer eens zo’n weekeinde. Verpestte de man eerder mijn vrijdagsessie door code rood te veroorzaken waardoor ik minder foto’ kon maken, in de race elimineerde de Venezolaan zichzelf door veel en veel te hard over de kerbs te rijden.
Daardoor ging er iets stuk in de PU of versnellingsbak en Pastor kon al snel douchen.

Romain Grosjean beleefde gisteren met P4 al een sterke kwalificatie en in de race ging het zelf nog een tandje beter. De derde plaats van Grosjean is de eerste voor de Fransman en Lotus sinds 2013.

Sauber:
Felipe Nasr [P11] zal met verbazing en misschien ook wel bewondering naar Max Verstappen hebben gekeken. Je verwacht immers niet dat iemand je buitenom wilt inhalen in Blanchimont.
Verder had de Braziliaan een lastige race met veel remproblemen, maar slaagde hij in zijn opzet om te finishen.

Markus Ericsson [P10] pakte zowaar een WK-punt, maar kon dat op eigen kracht niet bereiken. Brokstukken onder de vloer zorgden ervoor dat de C34 niet optimaal presteerde, in de slotfase erfde Markus een gelukkige P10 nadat Vettel uitviel met een geplofte Pirelli-band.

Marussia:
Roberto Merhi en Will Stevens finishten op respectievelijk P15 en P16 .

Merhi mag nog steeds gratis blijven rijden voor Marussia en zowaar lijkt de Spaanse mazzelaar stukje bij beetje te groeien in de MR04.

Will Stevens eindigde opnieuw achter Merhi. De Brit verklaarde dat hij bij de start geraakt werd en dus met een beschadigde auto verder moest rijden.