2017 FORMULA 1 BELGIAN GRAND PRIX, Spa-Francorchamps

 

Populairste editie in jaren

Eindelijk is het weer zover! Na rustperiode van bijna een maand wordt het Formule 1 seizoen opnieuw hervat op het fantastische circuit van Spa-Francorchamps in België.
de Grand Prix van België op het circuit Spa-Francorchamps. Voor de Belgische fans wordt het een waar topweekend, want voor het eerst sinds Jérôme d’Ambrosio staat er weer eens een Belg op de grid in de vorm van Stoffel Vandoorne. Mede dankzij dit optreden behaalde de Grand Prix haar hoogste ticket verkoopcijfers in meer dan tien jaar. Naast Vandoorne is er natuurlijk nog een andere reden voor het aantal toeschouwers: Max Verstappen, die zorgt voor een absolute oranje invasie in Spa.

Historisch erfgoed

Hoogtepunt van het jaar is de Belgische Grand Prix ook omdat het volgens velen het allermooiste circuit ter wereld is. De Belgische Grand Prix en Spa-Francorchamps zijn dezer tijden onafscheidelijk van elkaar, al is dat in het verleden wel anders geweest met onder andere ook Grand Prix in Nijvel en op Zolder. Nergens anders vind je echter sensatie zoals in Spa. Is het niet het adembenemende circuit, dan wel de onvoorspelbare weersomstandigheden of gewoon al de sfeer naast de baan en de nabijgelegen natuur. Gewoon historisch gezien moet de Belgische Grand Prix doorgaan in Spa, met de rijke historie dat het circuit bezit, net als de vele onvergetelijke races. Schumacher zijn eerste zege in 1992, het sensationele waterballet van 1998 dat stijf stond van de spanning en controversiële momenten, waarbij Damon Hill won in zijn Jordan, de ongelooflijke inhaalactie van Mika Hakkinen op Schumacher in 2000, de sensationele enige zege in 2004 van Kimi Raikkonen, de lichte regenval in 2008 die de eindfase van de race helemaal ontregelde, de immense startcrash van 2012 gevolg door de meest dominante (droge) zege ooit van Jenson Button, en zo mis ik nog wel wat momenten. Om het even nog duidelijker te maken: deze Grand Prix stelt zelden of nooit teleur, zelfs niet in de beginperiode in de jaren ’50, toen Juan Manuel Fangio de eerste officiële editie won in 1950, al geven we ook krediet aan Ascari, die in zijn Alfa Romeo de allereerste editie won.

Eerdere winnaars (huidige piloten)

Kimi Räikönnen: 4
Lewis Hamilton: 2
Sebastian Vettel: 2
Daniel Ricciardo en Felipe Massa: 1

Michael Schumacher heeft nog altijd het absolute record met zes overwinningen. Gaat Lewis Hamilton of Sebastian Vettel zijn derde zege pakken? Of kan Raikkonen verrassen? Of krijgen we een gehele nieuwe winnaar in de vorm van Valtteri Bottas, of misschien wel Max Verstappen?

 

 

Circuitkarakteristieken

Het circuit zoals het nu is is enorm veranderd ten opzichte van het origineel, maar sommige historische combinaties als Blanchimont, La Source, en de Kemmel straight liggen er nu nog steeds. Het circuit is redelijk atypisch om de wagen correct af te stellen. Over het algemeen moet er redelijk laag in downforce worden afgesteld om weg te komen op de lange rechte stukken in sectoren 1 en 3, terwijl het kiezen voor een hogere downforce dan weer ten goede komt in sector twee. Meestal haalt de lage downforce set-up het van de hoge, met als extra motivatie dat er beter ingehaald kan worden. Met de snelle bochten Pouhon en Blanchimont is het circuit ook redelijk intensief voor de rijders, en ook de bandenslijtage ligt er gemiddeld vrij hoog, alsook de remslijtage. Tractie vanuit La Source is ook een must om het lange stuk volgas tot aan Les Combes snel genoeg door te komen. Verdere info over het circuit vindt u terug in onderstaand plannetje.

Geniet ook nog even mee van een rondje onboard op Spa-Francorchamps.

Wat gebeurde er vorig jaar?

2016 was helaas één van de zeldzame minder jaren in Spa, en als Hamilton niet van achteraan op de grid moest starten na een reeks penalties, dan had er waarschijnlijk nog veel minder gebeurd. Spelbrekers die ervoor zorgden dat de strijd om winst wat minder interessant was waren Vettel, Raikkonen en Verstappen, die elkaar uitschakelden in de eerste bocht, waardoor het drietal al meteen de pits kon bezoeken.
Carlos Sainz had een goeie engelbewaarder toen hij een klapband kreeg op de Kemmel Straight en hard de baan afging, waarbij ook Button en Wehrlein geen kant meer op konden en de race moesten verlaten. Nog groter was de klap die Kevin Magnussen enkele ronden later meemaakte op de Raidillon, toen hij op de kerb de controle verloor en heel hard de banden in klapte. Gelukkig zonder al te veel kleerscheuren. We zaten toen nog steeds geen tien ronden ver, waarna de race eindelijk goed kon beginnen na de herstart.
Verder gebeurden er geen incidenten meer, maar mede dankzij het tumult konden dus Hamilton en Alonso, die allebei achteraan moesten starten goed oprukken, waarbij ze respectievelijk nog als derde en zevende eindigden. Vooraan was Rosberg meteen gaan vliegen, met Ricciardo de enige die in de buurt bleef en als tweede eindigde. Verstappen haalde dan weer het bloed onder de nagels vandaan bij Vettel en Perez, die niet te spreken waren over enkele agressieve verdedigende acties van de Nederlander, maar Max won opnieuw de harten van de talrijk aanwezige Nederlandse fans. Net naast het podium was er ook een ijzersterk Force India, dat met Hulkenberg en Perez als vierde en vijfde eindigde, terwijl Vettel, Alonso, Bottas, Raikkonen en Massa de top tien vervolledigden.

Weerbericht

Er wordt een wisselvallig weekend verwacht in Spa komend weekend, met allicht nog een volledig droge vrijdag, waarna de neerslagkans gedurende het weekend alleen maar toeneemt. Op zaterdag wisselen zon en buien elkaar af met temperaturen om en nabij de 25 graden. De race lijkt nat te worden, met enkele stevige onweersbuien die de boel flink in de war kunnen gaan sturen. De neerslagkans voor zondag bedraagt zo’n 90%, bij temperaturen rond de 23 graden. Regenrace? Kansen voor Max en Stoffel?

Timing (Nederlandse en Belgische tijd)

Vrijdag 25 augustus 2017
10:00 – 11:30 | Eerste vrije training
14:00 – 15:30 | Tweede vrije training
Zaterdag 26 augustus 2017
11:00 – 12:00 | Derde vrije training
14:00 – 15:00 | Kwalificatie
Zondag 27 augustus 2017
14:00 | Race

Leave a Reply

Your email address will not be published.