Zo saai als Melbourne was, zoveel gebeurde er in Bahrein.

Het is een bekend en vaak terugkerend verschijnsel in de sport, dat er na een topper een saaie race volgt.  Niet elke race is episch als Bakoe 2017 of Brazilië 2016.

Hoewel Sebastian Vettel en Lewis Hamilton feitelijk de hoofdrolspelers zijn voor het kampioenschap, mengen er zich nog genoeg anderen in de strijd.

Op de vrijdag bleek al dat Hamilton 5 gridposities moest inleveren vanwege een nieuwe versnellingsbak. De Brit leek daarmee meteen kansloos voor de top 3.

Ook voor Max Verstappen was het een belangrijk weekeinde.  Nog steeds weten ze niet waar ze staan met de RB14.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Shakir:

Mercedes:
Bottas [P2] zit in een gunstig momentum. De Fin was ook Hamilton de baas in de kwalificatie.  Valtteri kwam eigenlijk nooit in gevaar, maar kon ook geen gevaar stichten om zo Vettel te verleiden tot een fout. Bottas was dergelijk, en meer niet.

Lewis Hamilton [P3] had een zware dag op het werk . Direct na de start had de Brit het al aan de stok met Max Verstappen. De Nederlander reed lek en moest later opgeven. Dickhead, was het aardigste wat Hamilton over Max had te zeggen.

Red Bull:
Max Verstappen [DNF]. Velen roemen zijn strijdlust, maar dat kan makkelijk omslaan in te agressief rijden. Max gaf Lewis de schuld, maar waar had Hamilton naartoe gemoeten?

Beiden auto’s reden zij-aan-zij in Bocht 1. Het voorval deed uw scribent denken aan Monza 2017.

Ook Daniel Ricciardo [DNF] zal balen. Na vijf rondjes was het voorbij voor de ‘Aussie’ door een weigerachtige accu. En dat terwijl Ricciardo nog in onderhandeling is met Red Bull Racing over een verlenging van zijn contract.

Ricciardo ontkende wel een voorcontract te hebben getekend bij Ferrari. Zo begon het ooit ook voor Sebastian Vettel.

Ferrari:
Sebastian Vettel [P1] fluisterde zijn auto en banden naar een mooie tweede overwinning van het seizoen 2018. Tot nu toe klopt alles voor de Duitser en zijn team. Maar het chaos is nooit ver weg, getuige het noodlottige pitstop van teamgenoot Kimi.

Kimi Räikkönen [DNF] , als het mis gaat..dan ook goed? Weer krijgt de Fin de grootste klappen. Al is de monteur wiens been zowat dubbel klapte, veel onfortuinlijker. Maar de Fin zag een zekere podium met de daarbij horende punten in rook op gaan.

Gelukkig is de Ferrari snel, waar ook Kimi van profiteert.

 

McLaren:
Fernando Alonso [P7] heeft zijn gewenste Renault-motor. Het seizoenstart verloopt veel beter dan vorig jaar met de Honda. Alleen blijkt die Honda nu met een Toro Rosso-chassis nog zo slecht niet.

Stoffel Vandoorne blijft goed bezig en finishte achter zijn ervaren teamgenoot. Het plotse verlies van grip gisteren leek daarmee te zijn opgelost.

Williams:
Dit team is niet goed bezig. De auto is een drama en zowel Stroll als Sirotkin, P16 en P17, zijn niet in staat om het tij te keren. Lance Stroll en Sergey Sirotkin waren daarmee de twee coureurs die als laatste over de finish kwamen.

Kubica heeft de ervaring, maar waarom zou hij als testrijder zijn nek uitsteken? Zodoende is Sauber niet meer de rode-lantaarndrager van de grid.

Toro Rosso:
Pierre Gasly beleeft nu zijn beste weekeinde ooit met deze prachtige P4. Velen hadden verwacht dat de jongeling terug zou vallen, maar de Honda hield zich kranig.

Brendon Hartley [P13] weet nu wat er mogelijk is met de Toro Rosso.  Hartley kwam net tekort voor Q3 op de zaterdag, maar dat was juist een goede uitgangspunt voor de race.

Helaas tikte Hartley Sergio Perez in het rond bij de start en moest de Nieuw-Zeelander daarvoor een straf incasseren.

Force India:
Ocon pakte met een P10 het laatste puntje, terwijl Perez zich nog naar een P12 kon knokken. Uithuilen en volgende week opnieuw beginnen voor Force India.

Renault:
Nico Hülkenberg is in zijn element. De Renault komt nog tekort, maar de Duitser had veel gevechten om posities. Teamgenoot Sainz eindigde net buiten de punten met een P11.

Sauber:

Een goede prestatie van Marcus Ericsson voor Alfa Romeo Sauber. De Zweed finishte knap als negende. Het is voor hem de eerste keer in 50 races dat hij in de punten weet te eindigen.

Vermeend toptalent Charles Leclerc moest het doen met een P14 na een mislukte kwalificatie.

 

HaasF1:
Haas F1 ging er in Australië als ervandoor als een ….haas. En ook in Bahrein was het team snel.

Kevin Magnussen vocht hard voor zijn plekje. De Deen staat niet bekend als een vriendelijke coureur. En dat resulteerde in Bahrein in een uitstekende P5.

Maar er is waarschijnlijk weer wrevel geslopen in het team. Magnussen was niet blij met teamgenoot Grosjean, die hem zou hebben opgehouden.

De Deen meende zelfs dat het zijn positie ten opzichte van Gasly zou hebben gekost. Best mogelijk, want Gasly kwam nipt voor Kevin de baan op na zijn stop.

Romain finishte op P15 achter Leclerc.