Bottas tiende door crash

Hamilton souverein aan kop, Bottas gecrashed, Raïkkönen tweede, Vettel derde, Verstappen volgt op de vierde plaats.

De kwalificatie voor de GP van Australië 2018 verliep niet als voorspeld, want droog. Het regende niet terwijl dat tot in de vroege ochtend in Melbourne wel nog werd verwacht. De derde vrije training die plaatsvond om 12 uur in de middag lokale tijd was nog wel aanleiding voor het onderschroeven van regenbanden (intermediates). In de laatste minuten reden de Ferrari’s en Ericsson van Alfa Romeo Sauber nog wel een paar rondjes op slicks.

Maar de kwalificatie kon gewoon van start, iedereen op de paarse Ultra Softs in Q3. Alleen de beide Red Bulls, Verstappen en Ricciardo waagden het om een hardere compound te kiezen. Dat voerden ze door tot in Q2 om zo op deze banden langer door te kunnen rijden tijdens de race morgen.

Na de start van Q3 pakte Bottas de kerbs in bocht 9 te hoog en te hard, waardoor de auto zich ging gedragen als een hoovercraft en vol tegen de bandenstapels crashte. De schade aan voor- en achterkant ziet er reparabel uit, maar gemakkelijk zal het niet zijn voor de mannen van Mercedes. Het is de vraag of Bottas van de startgrid op zijn tiende plek kan starten. Als de monteurs meer tijd nodig hebben morgenochtend zullen ze er voor kiezen om vanuit de pitlane te starten. Dat betekent automatisch als laatste wegrijden.

Daniel Ricciardo kreeg het aan de stok met de raceleiding in VT2 door zijn snelheid onder rode vlag. Hij kreeg 3 plaatsen gridstraf waardoor hij morgenochtend als achtste start. Er bestaat een kans dat Grosjean nog bestraft wordt door een rare, onnodige inhaalactie in de pitlane tijdens Q3 vandaag.


We hebben het rustig opgebouwd, we weten dat de Ferrari’s en de Mercedes’ die knop hebben voor extra power in Q3, dus we staan goed

Max reed vandaag het maximaal haalbare. Een vierde plaats na de Mercedes van opperbaas Hamilton en de twee Ferrari’s was te verwachten. De motor die Renault levert zou veel betrouwbaarder zijn dan vorig jaar maar nog altijd geen powerboost hebben voor de kwalificatie en zo’n 40 tot 50 pk tekort komen ten opzichte van de Italianen en de Duitsers.

Morgen tijdens de race zitten zijn fans eerste rij: De start zal spannend zijn, Verstappen staat dan naast en achter de Ferrari’s. De vorige keer dat dat gebeurde bleef er van alledrie de auto’s niet veel over…


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!