We schrijven 25 maart 2012. Op de omloop van Sepang vindt de Grote Prijs van Maleisië plaats, de tweede race van het seizoen. De openingsrace in Melbourne is met overmacht gewonnen door McLaren. Jenson Button behaalt een gemakkelijke zege en enkel door een safetycarfase die roet in het eten gooit kan uittredend wereldkampioen Sebastian Vettel (Red Bull) de tweede plaats van Lewis Hamilton afsnoepen en zo het team van Martin Whitmarsh van een dubbelzege houden. Ferrari kan het tempo niet bijhouden en kopman Fernando Alonso is al blij met de vijfde plaats in de wedstrijd.

De machtsverhoudingen worden in de kwalificaties in Maleisië alleen maar bevestigd. McLaren behaalt net als in Australië een dubbele trainingszege, met opnieuw Hamilton op de pole. Michael Schumacher (Mercedes) is een verrassende derde, voor Mark Webber (Red Bull). Vettel start als vijfde, voor Romain Grosjean (Lotus); Ferrari volgt nog verderop: Alonso is negende, teamgenoot Felipe Massa haalt zelfs niet eens Q3 en start als twaalfde. Achteraan het veld halen de HRT-wagens van Pedro de la Rosa en Narain Karthikeyan voor het eerst dit seizoen de startgrid.

Op zondag regent het bij de start en het hele veld, met uitzondering van de HRT’s, vertrekt op intermediates. Beide McLarens nemen de leiding, gevolgd door de bliksemsnel gestarte Grosjean en Schumacher. De Fransman en de Duitser raken elkaar rechter een paar bochten verder en vallen terug naar achterin het veld. Een paar ronden later zit de race er voor Grosjean zelfs helemaal op wanneer hij van de baan vliegt. Net als in Melbourne kan de Lotus-coureur al snel inpakken. Ook Bruno Senna (Williams) valt terug na een touché met teamgenoot Pastor Maldonado.

Bij de start van de race is McLaren nog oppermachtig

Het begint alsmaar harder te regenen en iedereen komt al snel de pit binnengereden voor full wets. Sergio Pérez (Sauber) komt al na één ronde binnen; een juiste beslissing, want op regenbanden is hij supersnel en na een paar ronden rijdt hij al in de voorste gelederen rond. Na zeven ronden vindt de wedstrijdleiding het welletjes en de safetycar komt op de baan; twee ronden later gaat de ronde vlag zelfs uit en wordt de race stilgelegd.

Eenmaal het weer het opnieuw toelaat, wordt het veld achter de safetycar terug de baan opgestuurd. Het asfalt is al snel terug geschikt voor intermediates, waardoor het hele veld terug binnenkomt voor een bandenwissel. Hamilton verliest veel tijd in de pits en moet Alonso laten voorgaan, terwijl Button, die door zijn stop naar het middenveld teruggevallen is, zich in zijn haast om zich terug naar de voorste gelederen te vechten verslikt in een inhaalmaneuver op Karthikeyan. De McLaren houdt er een beschadigde voorvleugel aan over en Button moet terug naar de pits. Een goede klassering kan hij echter vergeten.

Ook Vettel wordt tijdens de race het slachtoffer van een aanrijding met Karthikeyan en loopt een lekke band op, die hem tot buiten de punten werpt. De Duitser laat zich nadien in bijzonder denigrerende termen uit over zijn Indische collega.

 

Narain Karthikeyan wordt de schlemiel van de race

Pérez stopt als laatste voor intermediates en is zo opgeklommen naar de leiding in de wedstrijd. In zijn outlap wordt hij gepasseerd door Alonso, die nu de nieuwe leider is. Maar Pérez geeft zich niet gewonnen. De Mexicaan rijdt de ene na de andere snelste ronde en komt terug alsmaar dichter bij Alonso. Het gevecht duur de hele race, ook nadat iedereen terug de pits induikt voor droogweerbanden.

In de slotronden plaatst Pérez zijn ultieme offensief. Wanneer hij zich in een bocht echter verremt, sommeert de teamleiding van Sauber hem voor de punten te gaan. Al beweren kwatongen dat vooral Ferrari, dat tevens motorleverancier is van het Zwitserse team, bij Sauber aandrong om de tweede plaats aan te houden.

 

Alonso en Pérez strijden vooraan voor de zege.

Alonso wordt niet meer bedreigd en behaalt een verrassende zege voor Ferrari. Een onverhoopt resultaat voor de Scuderia, die al sedert de Britse Grote Prijs van 2011 niet meer kon winnen. Pérez is een sensationele tweede, Hamilton wordt net als in Australië derde, voor Webber, Kimi Räikkönen (Lotus) en Senna, die een knappe inhaalrace rijdt en Williams zijn beste resultaat sedert 2010 bezorgt.

Sergio Pérez is de man van de race. De Mexicaan wordt op dat moment alsmaar meer in verband gebracht met een zitje bij Ferrari, zeker na de tegenvallende seizoensstart van Felipe Massa. Uiteindelijk zal hij in 2013 naar McLaren verhuizen, waar hij na een tegenvallend seizoen echter weer afgedankt wordt. Bij Force India zal hij nadien eerherstel krijgen.

Ferrari en Alonso zijn de verrassende winnaars van Maleisië. Hoewel de overwinning in Sepang te danken was aan de uitzonderlijke weersomstandigheden, is de Scuderia tegen de verwachtingen in opnieuw helemaal gelanceerd voor de rest van het jaar. 2012 wordt een uitermate spannend seizoen waarin Alonso uiteindelijk met slechts een paar schamele puntjes de duimen zal moeten leggen tegenover Sebastian Vettel, die zijn derde titel op rij pakt.

By SDG