Voor het eerst sedert 1976 keert de Formule 1 terug naar de Duitse Nürburgring, voor de Grote Prijs van Europa. De plaats van gebeuren is echter niet langer de legendarische en te gevaarlijk geworden ‘Groene Hel’ van weleer. De 22 kilometer lange Nordschleife ligt er nog steeds, maar vlak daarnaast is een nieuw en modern Grand Prix-circuit van iets meer dan vier kilometer aangelegd, dat enkel nog het start- en finishgedeelte met zijn grotere broer gemeen heeft.

Wanneer het Formule 1-circus naar de Eifel afzakt voor de voorlaatste race van 1984, loopt de spanning in het kampioenschap alsmaar verder op. Na zijn uitval in de vorige race in Italië kijkt Alain Prost (McLaren) tegen een achterstand van 10,5 punten op zijn teamgenoot Niki Lauda aan. De Oostenrijker kan met andere woorden door voor Prost te finishen zijn derde titel pakken op de plaats die hem acht jaar eerder ei zo na het leven kostte. Van begin af aan is echter duidelijk dat Lauda de titel dit weekend niet op een blaadje aangeboden gaat krijgen. Zijn Franse teamgenoot rijdt in de kwalificaties de tweede tijd na titelverdediger Nelson Piquet (Brabham), terwijl Lauda slechts vanop de vijftiende startplaats vertrekt.

Prost laat er bij de start geen gras over groeien en neemt onmiddellijk de kop van de race, die hij niet meer zal afstaan. Terwijl de Fransman naar een vlotte overwinning snelt die hem in de running voor de titel houdt, is Lauda op achtervolgen aangewezen. De Oostenrijker heeft bovendien het geluk dat hij weet te ontsnappen aan een startcrash in het middenveld, veroorzaakt door Ayrton Senna (Toleman), die niet alleen het Braziliaanse supertalent maar ook Keke Rosberg (Williams), Gerhard Berger (ATS), Marc Surer (Arrows) en Piercarlo Ghinzani (Osella) al in de eerste bocht uitschakelt.

Prost behaalt zijn zesde overwinning van het seizoen, voor Michele Alboreto (Ferrari) en Piquet. Lauda finisht uiteindelijk als vierde, voor René Arnoux (Ferrari) en Riccardo Patrese (Alfa Romeo). De 4,5 punten achterstand die Prost nu nog heeft op Lauda worden twee dagen na de race nog teruggebracht tot 3,5, wanneer alle gescoorde punten van Tyrrell geschrapt worden na de diskwalificatie van het team uit het WK en vervolgens over de andere rijders verdeeld worden.

By SDG