Tot een kleine tien ronden voor het einde van de Grote Prijs van Monaco ziet alles er nog perfect uit voor Nigel Mansell: de Brit, die in zijn ongenaakbare Williams reeds de eerste vijf wedstrijden van het seizoen won, lijkt hier in de straten van het prinsbisdom op weg om met de vingers in de neus nummer zes binnen te halen. Het zou meteen ook zijn eerste overwinning in Monaco zijn, en eindelijk de langverwachte eerste zege voor motorenbouwer Renault op het stratencircuit. Mansell, die vanop pole vertrok, wordt op ruime afstand gevolgd door titelverdediger Ayrton Senna, die weliswaar bij de start tweede Williams-man Riccardo Patrese verraste en naar de tweede plaats oprukte, maar net zoals in de vorige wedstrijden weet de Braziliaan geen vuist te maken in zijn dit jaar te licht uitgevallen McLaren.

Tot Mansell plotseling, met een straat voorsprong, vertraagt en de pits binnenrijdt. Zijn wagen voelt plotsling ongemakkelijk aan. Een lekke band? De WK-leider besluit het zekere voor het onzekere te nemen en gaat voor een bandenwissel. Wanneer hij terug de baan opkomt, is Senna hem echter voorbij. Mansell steekt een tandje bij en zit al snel weer in de kielzog van de titelverdediger. Maar hem inhalen blijkt een ander paar mouwen. Op de smalle omloop, waar passeren zo al moeilijk is, maakt Senna zich nog eens extra breed. Hoezeer Mansell ook aandringt en wat hij ook doet, hij raakt niet aan zijn grote opponent voorbij. Het duo schrijft de laatste ronden van de wedstrijd Formule 1-geschiedenis met een adembenemende tweestrijd, die uiteindelijk met nipt verschil door Senna gewonnen wordt.

Voor de Braziliaan is het de vijfde overwinning in de straten van Monaco, waarmee hij op gelijke hoogte komt met de legendarische Graham Hill. Mansell wordt tweede en Renault moet zijn eerste zege in Monaco opnieuw maar eens uitstellen. Riccardo Patrese pakt de laatste podiumplaats, voor Michael Schumacher en Martin Brundle (Benetton) en Bertrand Gachot (Larrousse). De Braziliaan Roberto Moreno zorgt achterin het veld voor sensatie door het kleine Andrea Moda-team zijn eerste en enige Grand Prix-start uit zijn bestaan te bezorgen. In de WK-stand blijft Mansell ondanks zijn kleine misstap ruimschoots aan de leiding: met 56 punten heeft hij er exact dubbel zoveel als zijn teamgenoot Patrese.

800pxayrtonsenna1992mon.jpg

By SDG