Drie weken na zijn diskwalificatie uit de Britse Grote Prijs is WK-leider Michael Schumacher (Benetton) er meer dan ooit op gebrand om sportieve weerwraak te nemen voor eigen publiek in Duitsland. Op de Hockenheimring zijn het echter de Ferrari’s van Gerhard Berger en Jean Alesi die de eerste startrij innemen, voor Damon Hill (Williams), Schumacher – die pas de vierde tijd klokt – en de verrassende Ukyo Katayama (Tyrrell).

De start van de race verloopt bijzonder chaotisch door twee afzonderlijke massacrashes, die nog voor de eerste bocht maar liefst tien rijders elimineren. De eerste gebeurt achterin het veld, de tweede voorin. Als aanstichter van de tweede crash wordt Mika Häkkinen aangewezen. De Finse McLaren-rijder, die al eerder al een voorwaardelijke schorsing opgelopen had, wordt door de FIA effectief geschorst voor de volgende race in Hongarije. De afvallingsrace wordt echter nadien gewoon verder gezet. Alesi moet al in de eerste ronde naar de kant, kort nadien gevolgd door Katayama. Damon Hill en zijn Williams-teamgenoot David Coulthard dienen beiden de pit op te zoeken om de schade opgelopen bij het startgewoel te herstellen en worden zo naar de staart van het peloton teruggeworpen, waar ze een verloren race zullen rijden.

Vooraan heeft Berger ondertussen het commando genomen, doch het lijkt slechts een kwestie van tijd voor Schumacher hem de leiding afhandig zal maken. Achter hen loopt het echter helemaal verkeerd wanneer tweede Benetton-coureur Jos Verstappen binnenkomt voor zijn tankbeurt. De benzineslang wordt slecht op de wagen gemonteerd, waardoor de brandstof in het rond spuit en op de gloeiend hete wagen terechtkomt, die onmiddellijk in een vlammenzee herschapen wordt. Iedereen houdt de adem in, doch het vuur wordt binnen enkele seconden geblust en Verstappen ontsnapt heelhuids uit zijn brandende bolide. De Nederlander houdt enkel lichte brandwonden aan zijn hachelijke avontuur over.

Enkele ronden later krijgt Benetton een tweede dreun te verwerken wanneer de motor van Schumacher’s auto de geest geeft. De Duitser moet uitgerekend in zijn thuisrace voor het eerst dit seizoen met pech naar de kant. Door het wegvallen van de WK-leider heeft Gerhard Berger nu het rijk helemaal voor zich alleen en de Oostenrijker rijdt onbedreigd naar de zege, de eerste voor Ferrari sedert de Spaanse Grote Prijs van 1990 en ook de eerste onder het leiderschap van Jean Todt. Achter hem wordt het Franse Ligier-duo Olivier Panis en Eric Bernard verrassend tweede en derde, de resterende punten zijn voor Christian Fittipaldi en Gianni Morbidelli (beiden Arrows) en Erik Comas (Larrousse). Comas’ teamgenoot Olivier Beretta en Damon Hill zijn na hen de enige overgebleven finishers. Bovenaan de WK-stand levert de Grote Prijs van Duitsland een nuloperatie op: Schumacher blijft ruimschoots aan de leiding voor Hill. Gerhard Berger is nu derde.

br23.jpg

By SDG